ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Керівництво ZIK заявило, що затримані журналісти не мали на меті скоєння злочинів проти держави

26.04.2017, 12:24

Керівництво медіахолдингу ZIK заявляє, що затримана на Рівненщині знімальна група каналу не мала на меті скоєння злочинів проти держави. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на прес-службу каналу.

Телеканал стверджує, що між журналістами знімальної групи та військовослужбовцями частини, що знаходиться неподалік від місця зйомок, виникло непорозуміння.

“Команда програми “Стежками війни” справді має в розробці кілька тем, одна з яких привела знімальну групу до селища Оржів у Рівненській області. До журналістів програми надійшла інформація про незаконне вирубування лісів, що знаходяться у підпорядкуванні Міністерства оборони України, зокрема низки лісових господарств у Рівненській області. Аби перевірити інформацію, було прийнято редакційне рішення провести зйомки лісгоспів з повітря – квадрокоптером з території, яка не є огородженою і не містить жодних знаків, що обмежують пересування.

Однак саме після тестового вильоту квадрокоптера в одному з лісгоспів журналістів на загальнодоступній для пересування цивільних осіб ділянці затримали: спершу – військовослужбовці та працівники військової частини, а пізніше – представники Служби безпеки України. На місце події також прибула патрульна поліція, яка взяла письмові пояснення у всіх учасників події”, повідомляє канал.

За словами журналіста Андрія Стельмаха та оператора Олега Палямара, за першою вимогою військових, а потім представників СБУ, вони надали документи, які засвідчували їхні особи та місце роботи, а також всі письмові та усні пояснення. Окрім того, на вимогу представників Служби безпеки журналісти надали усі наявні у них фото- та відеоматеріали.

Керівництво медіахолдингу ZIK заявляє, що ані журналісти програми “Стежками війни”, ані телеканал ZIK не мали на меті скоєння жодних злочинів проти держави або, тим паче, диверсії. “Метою програми є викриття проблем українського оборонного сектору, сприяння їхньому вирішенню, а отже й зміцненню обороноздатності країни в часи війни. Всі інформаційні продукти каналу спрямовані виключно на поширення правдивої  інформації про соціально важливі теми”, повідомляє канал.

Як повідомляв ІМІ, 24 квітня телеканал ZIK повідомив про затримання співробітниками СБУ знімальної групи програми військових розслідувань “Стежками війни” каналу неподалік селища Оржів (Рівненська область).

Міністерство оборони повідомило, що журналісти телеканалу ZIK здійснювали несанкціоновану відеозйомку військового режимного об'єкту за допомогою безпілотного літального апарату.

Станом на ранок 25 квітня знімальна група телеканалу ZIK, яку СБУ затримала 24 квітня, перебуває у Рівному в приміщенні управління обласної СБУ.

За фактом ситуації, яка мала місце з журналістами телеканалу, СБУ внесла до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками готування до диверсії за ч.1 ст. 14 (готування до злочину) та ст. 113 (диверсія) Кримінального кодексу України.

Liked the article?
Help us be even more cool!