ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка програла суд фонду Палиці

27.06.2017, 14:42

27 червня Волинський окружний адміністративний суд відмовив журналістці Ірині Мусій у задоволенні позову до благодійного фонду “Фонд Ігоря Палиці “Тільки Разом”, з яким журналістка судилась через ненадання інформації про фінансові звіти фонду, повідомляє ВолиньPost.

Як пише видання, під час розгляду справи з’ясували, що фінансову інформацію на запит не надали через те, що у фонді не вважали звіт про використання доходів та прибутків фінансовими звітами, які просила надати журналістка.

Журналістка розповіла, що надсилала запит про отримання інформації ще у лютому 2017 року. Вона просила надати фінансові звіти про надходження коштів у фонд за 2014-16 роки. Проте у березні вона отримала відповідь, у якій йшлося про продовження термінів розгляду запиту, адже нібито потрібен був час для підготовки великого обсягу запитуваної інформації.

“Я хочу зазначити, що у цій відповіді вони мені не відмовляють”, – зауважила Мусій. Та вже у відповіді, яку отримала журналістка у квітні, йшлося про те, що фонд не є розпорядником запитуваної публічної інформації.

Мусій зауважила, що у першій відповіді фонд не обмовився про те, хто є розпорядником, а згодом себе таким не визнав.

Стосовно суспільної важливості інформації, Мусій зауважила, що, за даними громадянської мережі ОПОРА та руху Чесно, є інформація про підкуп виборців від фонду. Можливе ж введення громадськості в оману через ненадання інформації чи навіть її приховування може бути порушенням прав. Журналістка зверталася із запитом саме для того, аби з’ясувати чи спростувати такі факти та дізнатися, куди витрачали кошти із фонду.

Засновником фонду є посадовець високого рівня – голова облради Ігор Палиця, який є публічною особою, тож суспільний інтерес існує та не потребує додаткового доведення.

Представник відповідача запевнив, що засновник втрачає будь-які права та обов’язки після реєстрації благодійної організації. Мовляв, звіт навіть теоретично не може бути підготованим, бо міститиме персональні дані про осіб, які вносили кошти для фонду, якщо такі були. Отримують допомогу від фонду й фізичні особи, інформація щодо яких підлягає обмеженому доступу.

“Такі документи ніколи фондом не готувалися і не подавалися”, – повідомив Хомич. Натомість фонд зобов’язаний подавати звіти до ДФС, проте представник відповідача не знає, чи їх надавали. Тому сторона відповідача вважала, що відмова у наданні запитуваної інформації є обґрунтованою.

Зрештою, представник відповідача повідомив, що не знає, чи Ігор Палиця як засновник фонду отримує від фонду якусь звітність. Не відомо представнику фонду, чи може засновник, до прикладу, вносити зміни до статуту тощо.

На питання, чи є у фонду фінансові звіти про надходження коштів, адвокат відповів, що немає. Хомич апелював до того, що журналістка просила не звіт про використання доходів прибутку, а фінансові звіти.

“У фонді Ігоря Палці саме та інформація, яка була предметом запиту, відсутня… Запитувались конкретні документи”, – резюмував представник фонду.

“Ви відмову свою читали?” – перепитала суддя Наталія Плахтій.

Як пише видання, фактично в отриманні інформації відмовили через неточно сформульовану назву звіту. Журналістка запитувала фінансовий звіт про надходження та витрату коштів, а у фонді цей документ називається звітом про використання доходів та прибутків. Натомість у відповідях цієї інформації не вказали.

“Я сама не можу зрозуміти з ваших пояснень підставу відмови”, – зауважила суддя.

Представник Мусій Людмила Роюк зауважила, що йдеться про ідентичні речі, а сторона відповідача у відповіді не зазначила, що неправильно сформулювали назву документу. Окрім того, у відповіді фонду є маніпуляція та введення в оману, адже у відповіді фонду йшлося, що він не є розпорядником інформації, а вона не має суспільного інтересу.

Зрештою, суд виніс постанову відмовити у задоволенні адміністративного позову.

Як повідомляв ІМІ, 10 травня Аріна Крапка подала судовий позов до Волинського окружного адміністративного суду на благодійний фонд Ігоря Палиці “Тільки разом” через ненадання інформації на запит щодо звітів про надходження та витрати коштів фонду з 2014 року. Журналістка просила суд “визнати протиправними дії розпорядника інформації та зобов’язати вчинити певні дії”.

У фонді послалися на те, що не є розпорядниками цієї інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!