ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст Юрій Лелявський повернувся до Львова з полону сепаратистів

13.05.2014, 10:10

Львівський журналіст, позаштатний кореспондент ZIKу Юрій Лелявський був звільнений з полону у Слов’янську (Донецьк. обл.) ще 9 травня, а 12 травня в обід повернувся до Львова і ввечері дав прес-конференцію, повідомляє ZIK.

Журналіст зазначив, що сам не знає всіх обставин свого звільнення. Керівник інформагентства «Медіастар» Зоряна Павлишин-Іленко, яка долучилася до звільнення Юрія, заявила, що цього вдалося досягти завдяки особистим домовленостям, які вона не може розкрити. «Допомогли українські колеги, але вони захотіли залишитися анонімними», – сказала вона.

Юрій Лелявський, який працює журналістом-фрілансером, у Слов’янську мав готувати матеріали для медіахолдингу ZIK та агенції «РІА Новини». Він розповів, що його затримали буквально за годину після того, як він приїхав у місто.

“Я підійшов до однієї з барикад і запитав, чи можна взяти коментар. Мені відповіли, що потрібно акредитуватися у міськраді. По дорозі туди до мене підійшли вже інші й попросили показати документи. Побачивши львівську прописку, сказали «О, Львів – ну ти попав”, - розповів він. На думку журналіста, саме через львівську прописку у паспорті його і затримали.

У сепаратистському полоні Лелявський пробув 15 днів. Увесь цей час його тримали у підвалах місцевого управління СБУ, переводячи з однієї камери в іншу. Перших три дні він був у маленькій камері, де доводилося спати на дошці. Потім, коли почався штурм Слов’янська, його перевели у більшу, загальну камеру, де вже були лавки і де постійно перебувало 10-12 інших заручників, причому вони постійно змінювалися – одних приводили, інших виводили.

За словами журналіста, у полоні його не били, однак спочатку тримали із зав’язаними скетчем очима. «Потім, коли побачили, що я виконую умови затримання, десь на десятий день, розв’язували очі», – розповів він. Заручників раз на день виводили надвір, але також із зав’язаними очима. Годували затриманих зранку і ввечері. «Це були стандартні армійські страви», – сказав Лелявський.

За його словами, бойові дії у Слов’янську ведуться, в основному, вночі. «Після кожного бою бували втрати, тому ми найбільше боялися зранку, що вони захочуть помститися», – зазначив він.

Також він розповів, що, наскільки йому стало відомо, у Слов’янську справді 90% населення, а може й більше, підтримують відокремлення від України. На барикадах «стоять сім’ями», приносять на барикади домашню їжу, а ті, хто називає себе «ополченцями», кажуть, що «вийшли захищати свої будинки». За словами журналіста, там постійно тиражують певні заяви радикальних націоналістичних політиків і цим постійно налаштовують місцевих проти великої України.

Юрій Лелявський почувається нормально, однак проходитиме ще медичне обстеження. Він радить іншим колегам-журналістам добре подумати, чи їхати зараз у Слов’янськ, оскільки там зараз справді небезпечно. Сам же має намір знову їхати у гарячі точки, щоправда, поки що не хоче розкривати, куди саме.

Нагадаємо, 25 квітня невідомі захопили львівського журналіста, позаштатного кореспондента телеканалу ZIK Юрія Лелявського. За свідченнями очевидців, його захопили під час зйомки і силою відвели до міськвиконкому, знайшовши при ньому паспорт з львівською пропискою.

Медіахолдинг ZIK звернувся з офіційним листом до начальника Головного управління МВСУ у Донецькій області Костянтина Пожидаєва, у якому підтверджує, що журналіст Юрій Лелявський, якого напередодні сепаратисти викрали у Слов’янську, виконував редакційне завдання про висвітлення ситуації у регіоні.

Прокуратура проводить розслідування за фактом викрадення журналіста ZIK. Дані за цим фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини).

Фото - ZIK

Liked the article?
Help us be even more cool!