ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст, який запитував, як Палиця виконує обов’язки, програв суд

30.05.2017, 10:43

Волинський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову журналіста інформаційно-аналітичного порталу “Четверта влада” Юрія Горбача проти Волинської обласної ради щодо надання інформації про відвідування головою ради Ігорем Палицею свого робочого місця та про перебування його у відпустках, відрядженнях і на лікарняних з часу обрання на посаду. Відповідну постанову 18 травня ухвалила суддя Оксана Андрусенко, повідомляє “Четверта влада”.

Горбач двічі звертався із запитом щодо доступу до публічної інформації до Волинської облради. Прагнув дізнатися, коли і скільки разів голова облради Ігор Палиця скористався своїм правом на щорічну оплачувану відпустку, відпустку без збереження заробітної плати та коли і скільки часу перебував у відрядженнях та не виходив на роботу у зв`язку з хворобою. А також які виплати йому здійснювали за це з часу обрання його на посаду.

Проте двічі облрада відмовилася надавати зазначену інформацію, зазначивши лише, що за 15 місяців роботи на посаді Ігорю Палиці нараховано 109 тисяч 985 гривень зарплати, яку після сплати податків повернули в дохідну частину місцевого бюджету. Тож журналіст у квітні подав позов до суду.

У судовому засіданні, яке відбулося 18 травня, юрист Волинської обласної ради Світлана Хороша озвучила позицію, що запитувана інформація не є інформацією, яка отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених законодавством, оскільки ця інформація не відрізняє такої інформації з-поміж іншої, що створюється в процесі діяльності будь-якої юридичної особи. Також вона додала, що документи, в яких міститься запитувана інформація, мають внутрішньовідомчий характер.

Суддя Оксана Андрусенко погодилася з позицією відповідача.

“Суд вважає, що дана інформація не має ознак публічної інформації, оскільки запитувані відомості є предметом, що виник у зв’язку із здійсненням трудових відносин між відповідачем та його посадовою особою, і має внутрішньовідомчий характер. З аналізу норм Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та Закону України “Про доступ до публічної інформації” вбачається, що запитувані позивачем відомості не належать до інформації, що була отримана чи створена в процесі виконання Волинською обласною радою повноважень, визначених законодавством”, – зазначила суддя у постанові.

Крім того, суд вважає, що запитувана інформація не є готовим продуктом, який отриманий або створений лише в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, а потребує систематизації і підготовки окремих документів, що, в свою чергу, унеможливлює надання інформації на запит на підставі та в межах Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Зрештою суддя Оксана Андрусенко постановила відмовити у задоволенні позову.

Журналіст Юрій Горбач подаватиме апеляцію на рішення суду.

“На наше переконання, постанова Волинського окружного адміністративного суду є незаконною, а тому ми будемо подавати на неї апеляційну скаргу, – зазначила медіа-юристка ГО “Платформа прав людини” Людмила Опришко. – Ми не можемо погодитись із тим, що в процесі виконання обласною радою своїх владних повноважень (виконання своїх обов’язків) створюється не публічна, а якась інша інформація, природа якої судом навіть не визначена. Можливо суд вважає її приватною? Але чому тоді про це нічого не говорить не зрозуміло”.

Як повідомляв ІМІ, 18 квітня журналіст  Юрій  Горбач подав до суду проти Волинської обласної ради, яка відмовилася надавати інформацію про те, як її голова облради Ігор Палиця відвідує своє робоче місце.

Liked the article?
Help us be even more cool!