ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст Insider розповів, як його били, коли він потрапив у полон військових

13.06.2014, 12:52

3 червня у селі Довгеньке Харківської області українські військові затримали журналіста інтернет-видання Insider Антона Водяного (псевдонім Артем Чапай), який поїхав туди за редакційним завданням. Журналіста допитували, били, погрожували. Відпустили його вранці 4 червня. Про це Антон розповів ІМІ.

За його словами, затримав його близько 17 години військовий патруль, коли він спілкувався з військовими.

“Спочатку вони правильно затримали, тому що я цивільна особа - перевірити, хто я такий. Мене затримали прямо в селі, я навіть не був на КПП, мене затримали за те, що я спілкувався з військовими, які, як виявилося, були в самоволці”, - розповів Антон.

Як розповів журналіст, спочатку перші 15 хвилин ставилися до нього нормально, йому зав’язали очі і посадили в автомобіль для утримання ще з однією людиною, а згодом перевели у військовий намет, де і допитували.

“Годину я просидів, почав вимагати, щоб швидке розібралися, оскільки я вважав, що в мене все нормально”, - додав він, зазначивши, що у нього були редакційне посвідчення, посвідчення НСЖУ, військовий квиток.

Водяний зауважує, що перед тим, як їхати на Харківщину, він акредитувався, як того вимагає СБУ. Проте, коли його допитували військові, вони стверджували, що його в їх списках немає.

“За версією військових у мене акредитації не було, в їхніх списках, за версією військових, мене не було. Чи це так, я не знаю, оскільки мені ці списки не показували. Після того, як я почав вимагати, щоб мене допитали і відпустили, вони замість цього почали мене бити. Били приблизно від шостої вечора до темряви, годин 4-5”, - розповів журналіст.

У свою чергу журналіст при допиті постійно наполягав на тому, що він спілкувався із прес-офіцером Антитерористичної операції Олексієм Дмитрашковським, який знає про його відрядження.

“Я йому (Дмитрашковському - ред.) дзвонив попереднього дня, потім я йому дзвонив о годині 12 того дня, перед тим, як їхати. Я його попереджав, що їду у Довгеньке, заперечень я не отримав. Я постійно наполягав, щоб вони дзвонили цьому Дмитрашковському, вони стверджували, що Дмитрашковський про мене ніколи не чув”, - згадує журналіст.

Проте, розповів Водяний, згодом виявилося, що його дружина спілкувалася о 22 годині з Дмитрашковським, який заспокоював її, що з журналістом все гаразд. “Він її заспокоїв, що, мовляв, не переживайте, він не у терористів, а у військових, що мовляв мене до ранку протримають і, скоріш за все, відпустять”, - розповів Водяний.

Як розповів журналіст, під час допиту руки у нього були сзаду зв’язані наручниками, а очі деякий час були заліплені скотчем. Коли ж очі розв’язали, то він бачив, що його допитували чоловіки у масках.

“Крім того, в якийсь момент з мене зняли штани, вони були в мене на литках. Захищатись я не мав можливості. Найгірше - не фізичні побої, а погрози тортурами”, - розповів він, зазначивши, що це був найгірший досвід у його житті.

“Били так, я розумію був наказ, щоб не калічити. Били по вухах, по голові, ребром долоні по шиї і ногами у живіт. Побої не знімав, бо в перший день був настільки заляканий, що я навіть не думав про це писати”, - розповів він.

“Найгірше не фізичні побої, бо в житті мене і раніше били. Гірше те, що стріляли пістолетом Макарова прямо над вухом. Погрожували зробити це ще раз. Я не зрозумів, чи це з метою залякати, чи спричинити фізичний біль, це було боляче, ніж удар. Засовували пістолет в рот, при цьому допитуючи, приставляли пістолет до геніталій, погрожуючи, що стрілятимуть. Погрожували прострелити ногу, коліна, відразати вухо. Приставляли ніж до горла, приставляли пістолет до потилиці і казали, що молись, бо ти зараз загинеш. Крім того, погрожували, що на ніч мене віддадуть десантникам і погрожували повільною смертю. Цитата приблизно, що спіймати кулю не так погано, але повільна смерть набагато гірша”, - розповів він.

Відпустили Антона 4 червня зранку. Як розповів журналіст, прийшов хтось з вищого начальства, пояснив йому, що це були заходи безпеки і наказали відпустити.

“Мене вже не били, мене з зав’язаним очими і у наручниках вичитали за те, що я поїхав, не знаючи куди. Що ми в Києві не розуміємо, наскільки серйозна ситуація. І пояснив, що це були заходи безпеки у зв’язку з тим, що в той день 3 червня відбувалася активна фаза АТО. І солдат рядовий, якому наказали, мене вивів, і за межами військової частини, за межами табору розв’язав мені очі, я викликав таксі і поїхав назад”, - розповів Водяний.

Також він повідомив, що керівник Insider написав офіційний лист в Міністерство оборони на ім’я міністра з проханням провести службове розслідування щодо цього інциденту.

Фото з www.dancor.sumy.ua

Liked the article?
Help us be even more cool!