ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ закликає громадянське суспільство об’єднати зусилля, щоб знизити фінансові бар’єри у справах про доступ до інформації

11.05.2018, 16:03

Українське громадянське суспільство повинне об’єднати свої зусилля, щоб знизити фінансові бар’єри при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

ГО «Інститут масової інформації» запрошує громадські організації, журналістів та активістів приєднуватися до Меморандуму за зниження судового збору і підтримати відповідний законопроект №8139, який було зареєстровано у Верховній Раді.

Збільшення рівня судового збору для фізичних осіб (наразі це 704,8 грн) та для юридичних осіб (наразі це 1762 грн) стало суттєвим бар’єром для громадських активістів та журналістів, які намагаються відстояти своє право на публічну інформацію в суді. Ще більше ускладнила це завдання висока вартість відкриття виконавчого примусового провадження у справах про доступ, де боржником/розпорядником є юридична особа (понад 6 тис. грн).

Про це йдеться в Меморандумі, який підписали Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Детектор медіа, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

«Важливим є й те, що громадські активісти та журналісти, звертаючись із позовами щодо порушення Закону "Про доступ до публічної інформації", захищають не тільки своє персональне право, а й забезпечують кожному право вільно одержувати і передавати інформацію без втручання органів державної влади», — сказано у Меморандумі.

Закон «Про доступ до публічної інформації» був і має залишатися ефективним інструментом у журналістській та громадській діяльності, вважають ініціатори Меморандуму.

Доєднатись до підписантів Меморандуму можна за емейлом info (собачкаimi.org.ua.

Liked the article?
Help us be even more cool!