ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ висловлює солідарність із сербськими колегами в справі декриміналізації наклепу

08.11.2012, 06:17
Асоціація незалежних електронних медіа (Белград, Сербія) висловила жаль з приводу того, що урядова робоча група, яка розробляє зміни до КК Сербської Республіки, не планує вилучати з нього статті про образу та наклеп. Ситуація з правовим регулюванням цього питання в Україні є явно кращою.
 
 
Кримінальна відповідальність за образу і наклеп в Україні була декриміналізована 2001 року, коли старий радянський Кримінальний кодекс УРСР 1960 року було замінено новим. Відтоді відповідальність за дифамацію є питанням лише цивільного права: Цивільний кодекс України 2003 року передбачає стягнення немайнової та майнової шкоди, визнання певної інформації недостовірною, спростування такої інформації, опублікування відповіді потерпілого.
 
Різні члени українського парламенту неодноразово намагалися внести законопроекти про повернення до Кримінального кодексу статей про образу і наклеп, всі вони крім одного не знаходили підтримки парламенту. Лише одного разу восени 2012 року парламент прийняв був у першому читанні законопроект щодо рекриміналізації наклепу. Але після акцій протесту українських журналістів у багатьох містах відповідне голосування було скасоване 2 жовтня 2012р.
 
Громадська організація «Інститут масової інформації» (Київ, Україна) підтримує прагнення сербських журналістів позбутися загрози кримінальної відповідальності за дифамацію, яка є надмірним обмеженням свободи вираження, і закликає уряд Сербії декриміналізувати дифамацію.
Liked the article?
Help us be even more cool!