ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ просить СБУ розслідувати витік інформації про номери машин та маршрути журналістів, що працюють в зоні АТО

09.03.2017, 12:33

На сайті всеукраїнського громадського руху “Український вибір” (лідер руху Віктор Медведчук) 5 лютого були оприлюднені маршрути пересування журналістів іноземних ЗМІ та номери машин, якими вони їздили зоною антитерористичної операції.

ГО “Інститут Масової Інформації” вважає, що оприлюднення цієї інформації ставить під загрозу безпеку журналістів та просить СБУ негайно провести розслідування, встановити канал витоку інформації і вжити всіх необхідних заходів, щоб захистити українських та іноземних журналістів, які працюють в зоні АТО.

Зокрема, сайт “Український вибір” оприлюднив детальну інформацію про пересування кореспондентки агентства Associated Press Інни Варениці, співробітників агентства France-Presse - журналіста Ю.Суркова, фотографа А.Філіппова, оператора С.Вольського і звукооператора Є.Максимова, фотокореспондента А.Степанова, про кореспондента Радіо Свобода А.Єгорова, журналіста Б.Іванова з оператором Є.Головіним, кореспондента Радіо Свобода О.Калениченка і оператора Є.Климентьєва, співробітників європейського прес-фотоагентства С.Ваганова і І.Горбасова, а також співробітників ВВС - кореспондента Т.Баріджа, продюсера Д.Майера і оператора А.Шпигунова.

“Злив інформації про пересування журналістів ставить під загрозу життя журналістів, які працюють в зоні АТО. Якщо відомі маршрути пересування журналістів, номери машин, то вони потенційно можуть стати жертвами нападів, викрадень або провокацій. Ми звертаємося до СБУ з вимогою негайно провести розслідування, встановити канал витоку інформації і покарати винних, а також вимагаємо від влади вжити всіх необхідних заходів, щоб захистити життя і здоров’я журналістів, які працюють в зоні АТО”, - зазначила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

На думку медіа-юриста ІМІ Романа Головенка, рух Віктора Медведчука ставить під загрозу безпеку українських та іноземних журналістів, а також їхню можливість здійснювати професійну журналістську діяльність.

Сайт “Український вибір” зазначає, що на Донбасі у ніч на 29 січня почалися “повномасштабні військові дії української армії”. Негайна ескалація збройного конфлікту, зауважує рух Медведчука, стала реакцією українського керівництва на розмову президента РФ Володимира Путіна і глави США Дональда Трампа, яка відбулася 28 січня.

“Український військовий наступ отримав значну інформаційну підтримку - на Донбасі висадився “десант” співробітників західних ЗМІ”, - йдеться в матеріалі на сайті руху. При цьому рух Медведчука зазначає, що з 31 січня по 3 лютого “команда журналістів і фотокореспондентів об'їхали зону збройного конфлікту з метою висвітлення “російської агресії”.

Крім того, як зазначає “Український вибір”, результати робіт журналістів були опубліковані в провідних світових засобах масової інформації “з метою створення конфлікту між Росією і США, які паралельно супроводжувалися закликами про продовження санкцій проти Росії”. “Їх ефект не змусив довго себе чекати - вночі 5 лютого президент України Порошенко провів першу телефонну розмову з президентом США Трампом, під час якої вони обговорили питання зміцнення “стратегічного партнерства між Україною і США”, а також врегулювання ситуації на Донбасі і досягнення миру політико-дипломатичним шляхом”, - зазначає рух Медведчука.

Як повідомляв ІМІ, у 2016 році вперше списки журналістів з їхніми даними тричі оприлюднював сайт “Миротворець”. Вперше “Миротворець” оприлюднив список із понад 4 тисяч особистих даних журналістів, які отримували так звану “акредитацію” в збройному угрупованні “ДНР”, 7 травня.

20 травня “Миротворець” вдруге оприлюднив оновлений список журналістів, які отримали “акредитацію” в угрупованні “ДНР”.

24 травня сайт центру “Миротворець” опублікував черговий список із прізвищами 293 іноземних журналістів, акредитованих в так званій “ДНР”.

Факт опублікування викликав широкий резонанс не лише в Україні, а і закордоном. Журналісти українських та закордонних ЗМІ, а також представники українських та міжнародних медіа-організацій звернулися до сайту “Миротворець” з вимогою негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані журналістів, які отримали в самоназваних “ДНР/ЛНР” “акредитацію”. Та закликали владу порушити кримінальне провадження за фактом порушення Закону України про захист персональних даних, здійснення тиску та погроз журналістам, які зазначені у списку.

11 травня прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом публікації на сайті “Миротворець” персональних даних журналістів.

11 травня український журналіст-фрілансер Роман Степанович заявив про погрози від невідомих, які почали надходити після оприлюднення сайтом “Миротворець” списку з даними журналістів, які отримали “акредитацію” “ДНР”.

2 червня посли країн G7 закликали тих, хто відповідальний за сайт “Миротворець”, видалити персональні дані та утримуватися від провокаційних характеристик. Також посли закликали українську владу забезпечити захист свободи засобів масової інформації в Україні.

2 червня Слідче управління Головного управління Національної поліції у місті Києві закликало представників ЗМІ, чиї прізвища та контактні дані були оприлюднені сайтом “Миротворець”, та які внаслідок цього зазнали чи зазнають перешкоджання їх законній професійній діяльності, звернутися до слідчого управління ГУНП у місті Києві для дачі свідчень у якості свідків із приводу зазначених фактів.

Liked the article?
Help us be even more cool!