ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Головред “Сила народного контролю – Чоп”, ображаючи посадовицю та її колег, порушила журстандарти - КЖЕ

06.02.2018, 12:51
Фото - скриншот з сайту КЖЕ

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) публічно засуджує спосіб дій редакторки газети “Сила народного контролю - Чоп” Лариси Ступак і розповсюдження нею матеріалів, що містять образи на адресу чиновниці Мукачівської міської ради Наталі Зотової та її колег. При цьому КЖЕ звертає увагу на неприпустимості спотвореного тлумачення законодавства України, до чого вдалась Зотова у розмовах зі Ступак. Про це йдеться у рішенні КЖЕ від 6 лютого, оприлюдненому на сайті комісії.

Як зауважує КЖЕ, до неї звернулась зі скаргою на дії Лариси Ступак начальниця Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міськради Закарпатської області Наталія Зотова. Зотова вважає поведінку Ступак такою, що паплюжить її честь, гідність та ділову репутацію, а також порочить гідність професії журналіста, та просила Комісію надати оцінку діям редакторки.

Зотова надала комісії кілька відеоматеріалів, розміщених Ступак в інтернеті, у яких відтворено обставини відвідин редакторкою робочого місця чиновниці та їхньої розмови (див., напр., https://www.youtube.com/watch?v=m6rkrZlDKg8, https://www.youtube.com/watch?v=h9XmwtG-azA, https://www.youtube.com/watch?v=6gM898FsdK8 ).

Під час розгляду скарги  КЖЕ з’ясувала, що редакторка Лариса Ступак неодноразово відвідувала робоче місце Наталі Зотової, вимагаючи надати різноманітну інформацію з обґрунтуванням цих вимог положеннями Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Під час цих відвідин і розмов із Зотовою та співробітницями очолюваного нею управління, йдеться у рішенні Комісії, Ступак неодноразово висловлювалась образливо на адресу посадовиці та інших присутніх при цьому людей, а у розміщених в інтернеті за результатами розмов матеріалах вживала щодо них образливі означення (напр., “відьми”, “чортиці” тощо).

Розглянувши скаргу Наталі Зотової на дії Лариси Ступак, Комісія з журналістської етики вважає, “припускаючись образливих висловлювань на адресу Н. Зотової та її співпрацівниць, Л. Ступак не лише принижувала гідність людей, з якими мала справу, а й завдавала шкоди уявленням про методи і способи журналістської діяльності. Такі дії заслуговують на однозначне засудження”.

Окрім того, зауважує КЖЕ, на підставі доданих матеріалів можна припустити, що дії Л. Ступак спричинювали перерви у роботі управління, очолюваного Н. Зотовою. Проте, зазначає Комісія, ця ситуація виникала також і з причини різкої реакції Н. Зотової на дії Л. Ступак.

Також КЖЕ звертає увагу, що у кількох випадках, засвідчених відеоматеріалами, Наталя Зотова невірно оперує нормами та посилається на чинне законодавство, зокрема – на Закон України “Про інформацію”; наприклад, щодо обов’язковості наявності редакційних завдань для отримання доступу до публічної інформації.

“Проте відмова надати інформацію навіть з неправильно обґрунтованої причини не має бути підставою для порушення журналістами професійних стандартів, складовою яких є етична поведінка – такого роду конфліктна ситуація повинна вирішуватися у законний спосіб, з використанням правових процедур”, - зауважує КЖЕ.

Комісія вважає, що зазначені вислови та поведінка є неприпустимими у діяльності журналістів, а також суперечать Кодексу етики українського журналіста, який застерігає журналістів від вживання образливих слів та ненормативної лексики (стаття 15 Кодексу).

“Комісія приймає рішення здійснити заяву про публічний осуд способу дій редакторки газети “Сила народного контролю - Чоп” Л. Ступак і розповсюдження нею матеріалів, що містять образи на адресу Н. Зотової та її колег, а також про публікацію та поширення такого рішення. Водночас комісія наголошує на неприпустимості спотвореного тлумачення законодавства України, до чого вдалась Н. Зотова у розмовах з Л. Ступак. Неетична поведінка будь-яких учасників конфліктів не виправдовує порушення етичних норм іншими учасниками”, - йдеться у рішенні Комісії.

Як повідомляв ІМІ, у грудні 2017 року начальниця Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міської ради Закарпатської області Наталія Зотова звернулась до Комісії журналістської етики (КЖЕ) зі скаргою на дії редакторки газети ГО “Сила народного контролю – Чоп” Лариси Ступак. Зотова вважає поведінку Ступак такою, що порочить її честь, гідність та ділову репутацію, а також порочить гідність професії журналіста, та просила КЖЕ надати оцінку діям редакторки.

7 грудня Мукачівський відділ поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області відкрив кримінальне провадження щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналіста за ч. 3 ст. 171 Кримінального Кодексу України. Справу відкрито за заявою головної редакторки газети “Сила народного контролю – Чоп” Лариси Ступак щодо ненадання доступу до публічної інформації начальницею управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міськради Наталією Зотовою.

Liked the article?
Help us be even more cool!