ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Генпрокурор Азербайджану написав Луценку, що занепокоєний затягуванням екстрадиції журналіста Гусейнова

20.02.2018, 16:10
Фото - humanrights.org.ua

Генпрокурор Азербайджану Закір Гаралов занепокоєний затягуванням екстрадиції журналіста телеканалу “Туран ТВ” Фікрата Гусейнова, який через переслідування на батьківщині отримав статус біженця і громадянство Нідерландів. Про це йдеться у його листі до генпрокурора України Юрія Луценка, повідомляє Центр інформації про права людини, копія якого є у розпорядженні організації.

“Затягування ухвалення рішення про його видачу викликає у нас відчуття занепокоєння, оскільки і його так звані захисники вдаються до всіх заходів задля ухилення від правосуддя. Окрім того, порушуються права ошуканих ним потерпілих від його шахрайських дій як в Азербайджані, так і за його межами”, - написав Закір Гаралов у листі від 12 січня 2018 року.

Окрім того, він запевняє, що “достовірними фактами встановлено” мету прибуття журналіста-біженця в Україну. За його словами, Фікрат Гусейнов прилетів до України задля дестабілізації країни, де бере участь у мітингах та інших політичних заходах, які суперечать національним інтересам України. Однак які саме мирні зібрання той відвідує - генпрокурор у листі не уточнює. У додатку до листа він додає спільну чорно-білу фотографію Фікрата Гусейнова та Міхеіла Саакашвілі.

Генпрокурор Азербайджану нарікає, що у процес розгляду питання екстрадиції журналіста через Міністерство закордонних справ України втручаються посадовці низки посольств західних країн. Які саме посадовці, зауважує Центр, Закір Гаралов також не вказує.

Фікрат Гусейнов відкидає всі тези-звинувачення у листі генпрокурора Азербайджану. У коментарі Центру інформації про права людини він повідомив, що не брав участі в акціях протесту в Україні.

Він сказав, що українського політика Міхеіла Саакашвілі він зустрів випадково у кафе “Крим” на Майдані Незалежності 27 червня 2017 року. Тоді журналіст поставив йому запитання стосовно його можливої екстрадиції до Грузії і сфотографувався з ним. “Я фотографувався з багатьма відомими людьми”, - прокоментував він.

Натомість Фікрат Гусейнов заявив, що 6 березня 2014 року він був співорганізатором акції протесту проти російської агресії в Україні. До цього заходу під посольством Росії у Гаазі (Нідерланди) долучились близько 50 активістів, у тому числі азербайджанські політичні мігранти. Після організації цієї акції журналіста більше не впускали до Росії.

У додатку до листа генпрокурор додав також новину “Комсомольської правди” з посиланням на азербайджанське видання haqqin.az. Головний редактор останнього - Ейнулла Фатуллаєв, який співпрацює з азербайджанською владою задля продукування фейків, повідомляє Центр.

19 лютого Печерський райсуд Києва вдруге відклав судове засідання у справі Фікрата Гусейнова, перенісши його на 20 лютого. На ньому прокуратура буде клопотати про продовження екстрадиційної перевірки та зобов’язання журналіста.

Прокуратура Київської області знову не забезпечила судове засідання перекладачем. Фікрат Гусейнов не володіє досконало російською і не розуміє українську мову, якою суд зобов’язаний вести засідання.

Як повідомляв ІМІ, 14 жовтня 2017 року вранці в аеропорту “Бориспіль” був затриманий журналіст з Азербайджану Фікрат Гусейнов, який є співробітником “Туран ТВ” і газети “Азалдиг”. У Держприкордонслужбі причиною затримання назвали те, що Гусейнов перебуває у базі розшукуваних осіб Інтерполу. Азербайджан звинувачує його у шахрайстві.

17 жовтня 2017 року Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід Фікрату Гусейнову у вигляді 18 діб арешту.

23 жовтня 2017 року захист Фікрата Гусейнова подав апеляційну скаргу на рішення Бориспільського міськрайонного суду про тримання журналіста під вартою протягом 18 днів.

27 жовтня 2017 року Апеляційний суд Київської області відпустив на поруки народному депутату Миколі Княжицькому журналіста Фікрата Гусейнова.

30 листопада 2017 року Апеляційний суд Києва переніс розгляд скарги на 20 грудня, у якій прокуратура Київської області хоче скасувати звільнення на поруки Фікрата Гусейнова.

20 грудня 2017 року Апеляційний суд Києва переніс на 16 січня 2018 року розгляд скарги прокуратури Київської області щодо звільнення на поруки азербайджанського журналіста, громадянина Нідерландів Фікрата Гусейнова, заарештованого на вимогу влади Азербайджану.

8 лютого 2018 року Апеляційний суд Києва вшосте переніс слухання скарги прокуратури Київської області, яка домагається затримання журналіста азербайджанського телеканалу “Туран ТВ” Фікрата Гусейнова, який через переслідування на батьківщині вже отримав статус біженця і громадянство Нідерландів. Прокуратура знову не забезпечила судове засідання перекладачем, хоча раніше суд зобов’язав її це зробити. Перекладач не з’являвся на жодну із шести спроб судового слухання.

13 лютого прокуратура Київської області відмовилась від апеляційної скарги стосовно звільнення з-під варти журналіста азербайджанського телеканалу “Туран ТВ” Фікрата Гусейнова, який через переслідування на батьківщині має статус біженця і громадянство Нідерландів. Натомість прокуратура проситиме суд продовжити для журналіста підписку про невиїзд для подальшого проведення екстрадиційної перевірки.

Фікрат Гусейнов в Азербайджані був співробітником опозиційної газети “Азадлиг” (“Свобода” – ред.). У березні 2006 року його побили невідомі в масках у селищі Патамдар Баку, у результаті чого він отримав тяжкі тілесні ушкодження. На початку 2008 року Гусейнов емігрував з Азербайджану. Він отримав статус біженця у Нідерландах, і наразі він громадянин цієї країни.  

Фікрат Гусейнов співпрацює із опозиційним телеканалом “Туран”, що транслюється з-за кордону.

Liked the article?
Help us be even more cool!