ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Харківська поліція заявляє, що обшуки редакції 057.ua не пов'язані з журналістською діяльністю

20.04.2017, 10:39

Головне управління Національної поліції в Харківській області заявляє, що проведення обшуків офісу одного з харківських інтернет-сайтів жодним чином не пов'язано з професійною діяльністю представників ЗМІ. Про це повідомляється на сайті ГУНП в Харківській області.

Як повідомили в поліції, слідче управління ГУНП в Харківській області здійснює досудове розслідування по кримінальному провадженню за ч. 1 ст. 172 (грубе порушення законодавства про працю) Кримінального кодексу України.

Обшуки провели слідчі управління ГУНП в області та працівники ОУ ДФС у Харківській області відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства. Були вилучені документи щодо використання праці осіб без належного оформлення, готівкові кошти та електронні носії інформації.

“Згідно з даними, отриманими від ДФС у Харківській області, підприємство, яке здійснює господарську діяльність у сфері оброблення даних та розміщення інформації на веб-вузлах, використовує при цьому працю неоформлених найманих спеціалістів та виплачує їм заробітну платню без будь-якого відображення в податковому та бухгалтерському обліку.

Вказані дії осіб призвели до ненадходження страхових та єдиного соціального внесків, що як наслідок призвело до втрати працівниками трудового стажу, порушило їхні права на відпустку, соціальні гарантії, а також вплинуло на можливість правильного нарахування їм у майбутньому пенсії. Всі ці дії є грубим порушенням законодавства про працю”, - йдеться у повідомленні поліції.

Також у поліції зазначають, що відповідно до наданих підприємцем звітів до органів ДФС України встановлено, що на підприємстві офіційно працюють лише 7 співробітників. Однак, зауважують у поліції, допитані під час досудового розслідування в якості свідків 12 осіб пояснили, що вони фактично працювали на підприємстві без офіційного працевлаштування та підтвердили отримання заробітної платі у “конверті” в сумі від 5000 до 15 000 гривень.

В поліції запевняють, що під час проведення оперативних заходів будь-яких перепон для роботи інтернет-сайту не чинилося, він своєї діяльності не припиняв.

“Крім того, в ході досудового розслідування підлягає вивченню діяльність саме підприємства, яке здійснює господарську діяльність у сфері оброблення даних та розміщення інформації на веб-вузлах. Тобто функціонування самого сайту та їх професійна діяльність жодним чином не є предметом досудового розслідування”, - повідомляє поліція.

Олег Скрипник, журналіст сайту, у коментарі представниці ІМІ запевнив, що обшуки в офісі, допит та вилучення обладнання має безпосереднє відношення до їх журналістської діяльності.

“Ми переконані, що пошук вели розуміючи, що ми журналісти, бо нам категорично забороняли навіть торкатися телефона, дивитися в екран комп'ютера. Моїх колег вони залякували та погрожували переламати пальці. Я попереджував, що я — журналіст і зараз вони перешкоджають моїй діяльності і за це є стаття у Кримінальному кодексі. Ми вважаємо це беззаконням і працюємо з адвокатами аби довести, що це порушення наших прав та конституційних свобод”, - зазначив він.

Скрипник заперечує порушення законодавства (грубе порушення законодавства про працю ), яке інкримінують в поліції. За його словами, на вінчестерах, які забрали в ході обшуків працівники ОУ ДФС та поліція, містяться надвичайно важливі документи, знімки та матеріали, які журналісти збирали в ході розслідувань, а також під час поїздок в зону АТО.

Як повідомляв ІМІ, 19 квітня у Харкові в офісі редакції 057.ua (сайт міста Харкова) правоохоронці провели обшуки. Видання заявило, що його робота паралізована, оскільки були вилучені комп'ютери та інша оргтехніка.

Liked the article?
Help us be even more cool!