ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадська рада після зміни власників зафіксувала на "Інтері" регрес

26.02.2013, 00:57

Громадська рада телеканалу “Інтер” зафіксувала регрес в дотриманні журналістських стандартів після зміни власників у лютому 2013 року. Про це йдеться в прес-релізі громадської ради за результатами засідання, що відбулося 22 лютого у Варшаві.

За попередніми моніторингами ефіру після 14 лютого (зміни топ-менеджменту каналу, що стала наслідком зміни власників) зафіксовано регрес від досягнутого в інформаційно-аналітичному сегменті. Щотижневі інформаційно-аналітичні програми від 17 лютого повністю повернули «Подробности недели» у попередній незбалансований формат - з прес-релізним позитивним висвітленням дій президента та міністрів без згадок про діяльність опозиції. У програмі ще залишаються відносно проблемні окремі матеріали, однак, як зазначають експерти ГО «Телекритика», «немає нічого схожого на критику дій можновладців».

Громадська рада вирішила звернутися з окремим листом до нових менеджерів «Інтер Медіа Груп» щодо підтвердження зобов'язань за діючим Меморандумом про співпрацю з міжнародним фондом «Відродження» та їх бачення подальших перспектив співпраці в рамках Меморандуму. Громадська рада та фонд «Відродження» хочуть розуміти позицію іншої сторони щодо взаємодії у рамках Меморандуму для ухвалення власного рішення про можливість подальшої співпраці.

Водночас громадська рада телеканалу «Інтер» констатувала, що канал демонстрував позитивну динаміку в дотриманні стандартів журналістики та балансі доступу різних політичних сил до ефіру на першому етапі моніторингу інформаційних програм з грудня 2012 по 14 лютого 2013 року (на виконання Меморандуму про співпрацю з міжнародним фондом «Відродження»).

За даними контент-аналізу Академії української преси на «Інтері» була найбільша частка новин з двома та більше точками зору. Достатньо помітними є зміни на каналі і щодо балансу уваги та синхронів політиків.

«Станом на 14 лютого, саме "Інтер" був повною протилежністю УТ-1 за всіма базовими показниками: балансу, рівня уваги, присутності експертів, що, за оцінками президента АУП Валерія Іванова, цілком відповідає європейським зразкам», - заявляє громадська рада.

За результатами якісного аналізу новин, що проводився ГО «Телекритика», розширився спектр суспільно значимих тем, до яких зверталися журналісти інформаційної служби «Інтера», героїв, чиї коментарі можна почути в їхніх матеріалах, та експертів, що коментують політичні, соціальні та економічні теми.

Істотно поменшало малозмістовних матеріалів, що висвітлювали формально-протокольні дії вищого керівництва країни. Попри періодичну відсутність балансу, не було відвертої тенденційності на користь влади, яка простежувалась у новинах «Інтера» раніше.

Втім, при позитивній динаміці залишалось проблематичним дотримання телеканалом стандарту достовірності, а саме - посилання на джерела інформації. Помітним порушенням журналістських стандартів є не досить ретельне відокремлення фактів від коментарів, коли думка журналіста подається як факт. Було відзначено менш чисельні, але доволі часті порушення стандартів точності та повноти подання інформації.

Нагадаємо, 1 лютого структури Дмитра Фірташа стали співвласниками медіа-холдинга Валерія Хорошковського, куди входить канал "Інтер". Раніше прес-служба телеканалу "Інтер" повідомляла, що угода про продаж медійної групи була укладена виходячи з оціночної вартості 2,5 мільярди доларів США.

7 лютого стало відомо, що Сергій Льовочкін стане партнером Дмитра Фірташа в купівлі медіагрупи «Інтер».

Частка голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна в медіагрупі «Інтер» становить 20%.

14 лютого відбулися збори акціонерів “Інтеру”, на яких було призначено новий топ-менеджмента каналу. Так Ганна Безлюдна була призначена директором з розвитку компанії Inter Media Group, а головою правління каналу «Інтер» став Єгор Бенкендорф. Євгеній Кисельов став директором компанії «Національні інформаційні системи», яка виробляє «Новини», «Подробности», «Подробиці тижня» для телеканалу «Інтер».

"Телекритика"

Liked the article?
Help us be even more cool!