ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

G7 підтримала рекомендації Венеціанської комісії про скасування е-декларування активістів

20.03.2018, 16:41

Група країн “Великої сімки” (G7) заявила про невідповідність вимог е-декларування для антикорупційних активістів та міжнародних членів наглядових рад держкомпаній і закликала Україну скасувати їх відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії. Відповідна заява розміщена у Twitter канадського головування в Групі послів “Великої сімки”, повідомляє “Європейська правда”.

“Вимоги щодо е-декларування для антикорупційних активістів та міжнародних членів наглядових рад державних компаній не відповідають міжнародним зобов’язанням України та кращим практикам, негативно впливають на міжнародну допомогу та перешкоджають боротьбі з корупцією”, - наголошується у повідомленні

“Група країн "Великої сімки" рішуче підтримує рекомендації Венеціанської комісії щодо скасування цих вимог та очікує на законодавче врегулювання, що дозволить виконати ці рекомендації або відкласти застосування закону до 1 квітня”, - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, 16 березня 2018 року Венеціанська комісія розкритикувала законопроекти, які містять вимоги фінансової звітності і розкриття інформації для антикорупційних активістів.

19 березня 2018 року представники громадських, антикорупційних та правозахисних організацій виступили з вимогою до Верховної Ради протягом сесійного тижня 20-23 березня скасувати обов’язкове подання електронних декларацій представниками громадянського суспільства без дискримінаційного посилення вимог до звітності громадських організацій. Організації вважають законопроект №6271 безальтернативним варіантом.

30 березня 2017 року в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації.

Закон розкритикували низка країн (зокрема, Канада, США, ЄС) та неурядових організацій Freedom House, міжнародний фонд “Відродження”, Human Rights Watch, Реанімаційний пакет реформ, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Інститут масової інформації, “Transparency International Україна”.

10 липня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано тексти двох законопроектів Президента України – №6674 та №6675 про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги.

5 лютого 2018 року коаліція громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ” закликала парламент якомога швидше скасувати дискримінаційне електронне декларування для антикорупційних активістів. Зокрема, РПР закликає народних депутатів скасувати електронне декларування для громадських активістів без усяких умов на основі проекту №6271, який, за результатами рейтингового голосування, підтримується найбільшою кількістю депутатів.

7 лютого 2018 року представниця Президента у Верховній Раді Ірина Луценко в ефірі телеканалу “Рада” повідомила, що Петро Порошенко пропонує запровадити розширене звітування громадських організацій замість подачі електронних декларацій громадськими активістами. За її інформацією, на таке розширене звітування юридичних осіб погодилися громадські організації та активісти.

7 лютого 2018 року виконавчий директор “Transparency International Україна” Ярослав Юрчишин повідомив, що представники громадських організацій не погодилися з ініціативою Президента Петра Порошенка про заміну обов’язкового подання ними декларацій на розширене звітування про доходи організаціями під час останньої зустрічі 17 січня.

28 лютого 2018 року громадські організації та правозахисники закликали Верховну Раду не голосувати за законопроекти №6674 та №6675, якими передбачається звітування громадських організацій. Натомість підписанти просять скасувати е-декларування для антикорупційних активістів, ухваливши законопроект №6271.

Liked the article?
Help us be even more cool!