ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Freedom House закликає Україну звільнити узбецького журналіста

12.10.2017, 12:25

Директор програм країн Євразії у Freedom House Марк Берендт вважає, що уряд України має негайно звільнити заарештованого узбецького журналіста Нарзулло Охунжонова з-під варти та терміново розглянути його запит на отримання притулку. Таку заяву опублікувала Freedom House у зв'язку з погіршенням стану здоров'я Нарзулло Охунжонова, заарештованого 20 вересня, який разом із сім'єю шукає політичного притулку в Україні.

“Звинувачення, вказані в ордері Інтерполу на арешт, які йому висуває уряд Узбекистану, є очевидно політично вмотивованими та слугують ще одним доказом того, як авторитарні режими використовують у своїх цілях систему Інтерполу з метою переслідування політичних опонентів, журналістів, правозахисників та інших. Україна зміцнить свою позицію на шляху розвитку демократії, запропонувавши притулок та захист для переслідуваних”, - йдеться у заяві.

Як зазначає організація, Fair Trials International та Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) зазначали, що Інтерполом та їх системою “Red Notice” зловживають для переслідування журналістів, політичних біженців та активістів. Охунжонову висунули політично вмотивовані звинувачення у хабарництві та шахрайстві, що загрожує йому ув'язненням до 20 років. Він виїхав з Узбекистану до Туреччини у 2013 році після того, як почав отримувати погрози про арешт від узбецької влади. Коли політична ситуація у Туреччині почала погіршуватися, Охунжонов разом зі своєю дружиною та п'ятьма дітьми подав клопотання про політичний притулок в Україні.

Як повідомляв ІМІ, 20 вересня в аеропорту “Київ” (колишня назва “Жуляни”) був затриманий громадянин Узбекистану, журналіст Нарзулло Охунжонов разом із дружиною та п’ятьма неповнолітніми дітьми.

25 вересня Солом’янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту на 40 діб узбецькому журналістові Нарзулло Охунжонову, який 20 вересня попросив політичного притулку в Україні.

Україна затримала Охунжонова за міжнародним ордером на арешт 20 вересня, коли він з сім’єю прибув до України з Туреччини. Узбекистан подав міжнародний ордер на Охунжонова за звинуваченням у шахрайстві.

До рішення суду  Охунжонов перебував в ізоляторі тимчасового утримання в Києві. Зараз його перевели у СІЗО Києва і Київської області.

За інформацією Комітету із захисту журналістів, Охунжонов у своїх матеріалах критикував “авторитарну владу Узбекистану”, його статті публікуються в різних інтернет-виданнях, включаючи BBC.

Перед тим, як втекти до Туреччини в 2013 році, Охунжонов очолював відділ політики та освіти на радіостанції державної Узбецької телерадіокампанії. Через погіршення ситуації в сфері свободи преси під час невдалої спроби перевороту у 2016 році Охунджонов вирішив покинути Туреччину.

9 жовтня в Апеляційному суді м.Києва не відбувся призначений розгляд скарги на тримання під вартою Нарзулло Охунжонова. Засідання перенесено на 19 жовтня.

Liked the article?
Help us be even more cool!