ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Європарламент закликав ЄС краще захищати журналістів

19.04.2018, 15:31
Фото - Reuters

Європейський парламент закликав Євросоюз краще захищати журналістів та вимагає від Словаччини забезпечити незалежне міжнародне розслідування вбивства журналіста Яна Кучака. Відповідну резолюцію Європарламент схвалив 19 квітня, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на прес-службу Європарламенту.

Парламент рішуче засудив вбивство словацького журналіста-розслідувача Яна Кучака та його нареченої Мартіни Кушнірової та запропонував назвати на честь Кучака свою програму стажування для журналістів.

Європарламентар закликав Словаччину забезпечити всі необхідні ресурси для проведення повного і незалежного розслідування подвійного вбивства, щоб притягнути винних до відповідальності.

Депутати також закликали захистити журналістів-розслідувачів від будь-яких форм залякування та звинувачень у дифамації, спрямованих на те, аби змусити журналістів замовкнути.

Парламент висловив тривогу з приводу потенційного проникнення організованої злочинності у словацьку економіку та політику на всіх рівнях, політизованого відбору топ-прокурорів та низки звинувачень у корупції проти топ-чиновників, які не призвели до належного розслідування.

“Вбивства Дафне Каруани Галісії та Яна Кучака - це спроба підірвати наші фундаментальні цінності та удар по верховенству права в Європейському Союзі. Цей парламент бажає зміцнити права та обов'язки журналістів підтримувати вільну та незалежну інформацію”, - заявив президент Європейського парламенту Антоніо Таяні.

Як повідомляв ІМІ, 26 лютого у Словаччині вбили 27-річного журналіста видання Aktualít Яна Кучака та його дівчину. Їх знайшли застреленими у помешканні в населеному пункті Велка Мача неподалік міста Трнава.

Журналіст розслідував ймовірні зв’язки з італійською організованою злочинністю кількох підприємців-італійців на сході Словаччини.

1 березня словацькі правоохоронці звільнили всіх сімох затриманих італійців, яких підозрювали у причетності до вбивства: протягом 48 годин, на які дозволено затримання, не було виявлено ніяких твердих доказів, заявила поліція.

2 березня тисячі людей вийшли на демонстрації у столиці Братиславі й інших містах країни, вимагаючи рішучих дій у цій справі. У зв’язку з убивством почали лунати заклики не тільки з боку опозиції, а й із боку коаліційних партнерів в уряді Роберта Фіца до відставки кількох його політичних союзників, чільних посадовців, причетних до невдалого наразі розслідування, – в першу чергу міністра внутрішніх справ Роберта Каліняка чи начальника поліції країни Тібора Гаспара.

12 березня міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк подав у відставку на тлі політичної кризи в країні.

У кінці березня в прокуратурі Словаччини заявили, що вбивство Яна Кучака і його нареченої, найімовірніше, було замовним.

5 квітня у Братиславі (Словаччина) близько 45 тисяч людей вийшли на протест, вимагаючи розслідування вбивств журналіста Яна Кучака та його нареченої Мартіни Кушнірової, а також відставки очільника поліції Тібора Гаспара.

15 квітня понад 30 тисяч словаків вийшли на антиурядовий протест у Братиславі з вимогою розслідування вбивства журналіста Яна Кучака, а також звільнення начальника поліції Тібора Гаспара

16 квітня міністр внутрішніх справ Словаччини Томаш Друкер заявив про свою відставку, пробувши на посаді всього місяць.

17 квітня голова поліції Словаччини Тібор Гаспар погодився піти у відставку, якої від нього вимагали десятки тисяч громадян через те, що вбивство журналіста Яна Кучака досі не розслідуване.

Liked the article?
Help us be even more cool!