ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити українському журналісту 9 тис. євро за незаконний арешт

14.02.2018, 12:39
Фото - humanrights.org.ua

Європейський суд з прав людини зобов’язав Росію виплатити українському правозахиснику та журналісту Максиму Буткевичу компенсацію та відшкодування у загальній сумі 9 тис. євро за його незаконний арешт під час антиглобалістського протесту в Санкт-Петербурзі 16 липня 2006 року. Рішення оприлюднене на сайті ЄСПЛ, повідомляє Центр інформації про права людини.

Розглядаючи справу “Буткевич проти Росії”, ЄСПЛ одностайно визнав, що було порушено пункт 1 статті 5 (право на свободу та безпеку), пункт 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд справедливим судом) та статті 10 (свобода вираження поглядів).

Справа стосується арешту Максима Буткевича, який був присутній на антиглобалістському протесті 16 липня 2006 року в Санкт-Петербурзі як журналіст. Його затримали та доставили до відділку міліції й звинуватили в адміністративному правопорушенні за невиконання наказу міліції, хоча, за словами Буткевича, він вимкнув камеру на прохання правоохоронців та не брав участі в протесті. Справу розглянули в прискореному порядку. Того ж вечора журналіста засудили до трьох днів тримання під вартою. 18 липня 2006 року апеляційний суд зменшив цей вирок до двох днів і звільнив Буткевича.

“Спираючись на пункт 1 статті 5 (право на свободу та безпеку), пан Буткевич стверджував, що його арешт був незаконним і що його звільнення затримали на 6 годин. Надалі, спираючись на пункт 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд справедливим судом), він стверджував, що судочинство не було неупередженим та відбувалося з процедурними порушеннями”, – йдеться в рішенні ЄСПЛ.

Суд постановив, що провадження, за якими він був засуджений, суперечили вимозі об'єктивності через відсутність обвинуваченої сторони на судовому засіданні. Також ЄСПЛ наголосив, що було порушено право на вираження поглядів, оскільки Максим Буткевич неодноразово повідомив правоохоронцям, що він журналіст.

ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити Максиму Буткевичу 7 тисяч євро нематеріальної компенсації та 2 тисячі євро матеріальної (відшкодування витрат).

Максим Буткевич у коментарі Центру інформації про права людини повідомив, що влітку 2006 працював на телеканалі “1+1”, але на час самміту G8 взяв відпустку на основній роботі і був присутній на акції як незалежний журналіст - учасник новинного активістського колективу ЛІНК (Лібертарний інформаційно-новинний колектив).

Максим Буткевич — журналіст, правозахисник, координатор проекту "Без кордонів", учасник "Комітету солідарності" та з 2012 року член правління Центру інформації про права людини.

Як журналіст працював у лондонській редакції BBC, на українських телеканалах “Інтер”, СТБ, “1+1”, на “Громадському радіо”.

Liked the article?
Help us be even more cool!