ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Члени Наглядової ради НСТУ закликали владу профінансувати мовник відповідно до закону

22.09.2017, 16:09
Фото - http://1tv.com.ua

Члени Наглядової ради (НР) Національної суспільної телерадіокомпанії України (ПАТ “НСТУ”) застерегли Кабінет Міністрів, Верховну Раду і Президента України від суттєвого зменшення фінансування ПАТ “НСТУ” у проекті Державного бюджету України на 2018 рік. Про це йдеться у заяві членів Наглядової ради, повідомляє “Детектор медіа”.

На думку членів НР, недофінансування може зупинити надважливу реформу в процесі демократизації України та скласти враження спроби політичного втручання в роботу незалежного суспільного мовника за допомогою фінансових важелів.

Члени НР нагадали, що відповідно до проекту закону “Про державний бюджет України на 2018 рік” видатки згідно з програмою “Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії” у 2018 році визначено Мінфіном в сумі 776 млн грн, тоді як передбачений Законом України “Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні” обсяг фінансування суспільного мовлення на 2018 рік має становити близько 1,54 млрд грн.

У заяві зазначено, що європейський стандарт у сфері суспільного мовлення полягає у забезпеченні трьох ключових принципів: незалежне фінансування, якісний суспільно значущий контент та громадський контроль. Це означає незалежність кадрової та редакційної політики мовника від рішень органів влади та забезпечення державою сталого у довгостроковій перспективі фінансування мовника. Випадки фінансового тиску на суспільних мовників, на жаль, існують, але вони притаманні країнам, що відходять від демократичного шляху розвитку.

“Ми впевнені, що Україна, яка демонструвала готовність до реальних реформ, не може припускатися подібних помилок”, - вважають члени Наглядової ради.

Члени НР зауважують, що перші роки реформи дуже важливі, вони закладають підвалини для усіх наступних кроків. Недофінансування суспільного мовлення в цей період майже унеможливить зміну якості програмного наповнення ефіру та проведення швидкої кадрової оптимізації. Суспільство не побачить реальних змін. Буде дискредитовано саму ідею Суспільного мовлення в Україні. Тим самим дуже важлива реформа в сфері демократизації виявиться невдалою, а Україна втратить ще один шанс.

Члени Наглядової ради ПАТ “НСТУ”, діючи від імені українського суспільства, ухвалили таку місію українського суспільного мовника: “Захищати свободи в Україні. Надавати суспільству достовірну та збалансовану інформацію про Україну та світ, налагоджувати громадський діалог задля зміцнення суспільної довіри, розвитку громадянської відповідальності, української мови та культури, особистості та українського народу. Це складне завдання, особливо у важкі часи для країни, яка щодня відчуває на собі інформаційні впливи агресора. Але українське суспільне мовлення може і мусить виконати це завдання. “Ми переконані, що у цьому зацікавлені і українське суспільство, і українська влада, яку потужний і незалежний суспільний мовник робить лише сильнішою”, - йдеться в заяві членів Наглядової ради.

Зважаючи на наведені аргументи, члени Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України закликають відповідальні органи влади передбачити у Державному бюджеті на 2018 рік гарантовані законом видатки на суспільне мовлення у розмірі 0,2% від загального фонду державного бюджету за попередній рік, що складає не менше 1,54 млрд грн.

Як повідомляв ІМІ, з 21 вересня телеканал “UA:Перший” (ПАТ “НСТУ”) розпочав в ефірі акцію проти недофінансування суспільного мовника. Щопівгодини глядачі бачитимуть на екрані блакитну заставку, що частково перекриватиме основне зображення.

19 вересня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що питання з недофінансуванням ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” потребує залучення комітету і що понад 700 млн грн замість 1 млрд 535 млн 367 тис. грн, передбачених Законом “Про суспільне телебачення і радіомовлення”, теж немало. 18 вересня правління ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” констатувало небажання влади профінансувати суспільне мовлення і виконати вимоги закону. Ситуацію з недофінансуванням НСТУ сприймає як спосіб ручного керування мовником напередодні виборчої кампанії.

У розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить 776 563,1 грн. Це вдвічі менше, ніж того вимагає Закон України “Про Державний бюджет України на 2016 рік”, де йдеться, що бюджет НСТУ має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік.

18 вересня “Українське радіо” заявило, що через недофінансування ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” буде змушене скоротити мовлення по всій Україні, а також у Криму і на Донбасі.

8 вересня експерти Реанімаційного Пакету Реформ та організацій-партнерів, що супроводжують медіа-реформу, закликали Кабінет Міністрів у проекті держбюджету на 2018 рік передбачити фінансування ПАТ “НСТУ” в повному обсязі, гарантованому Законом “Про суспільне телебачення і радіомовлення”, тобто у розмірі 1 млрд 535 млн 367 тис. грн. Окрім мінімально гарантованих законом коштів, передбачити разове додаткове бюджетне фінансування на покриття витрат із обслуговування боргу ПАТ “НСТУ” перед Euronews SA, успадкованого суспільним мовником від колишнього державного телебачення.

Liked the article?
Help us be even more cool!