ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чернівецькі журналісти вважають створення Мінінформполітики наступом на свободу слова

03.12.2014, 12:55

Представники ЗМІ Чернівецької області обурені та несприймають ініціативу влади щодо створення Міністерства інформаційної політики. Такі дії вони вважають наступом на свободу слова, спробою встановити контроль над ЗМІ та створити новий інструмент пропаганди, подібний до того, який діяв в часи совєтчини. Про це йдеться у заяві представників ЗМІ до Президент України, Верховної Ради, оприлюдненій на сайті “Часу”.

Чернівецькі журналісти наголошують, що спосіб створення цього міністерства нічим не відрізняється від прийняття так званих законів 16 січня.

“Створення нового центрального органу виконавчої влади відбувається без обґрунтування, без обговорення з широкими колами експертів, напівтаємно, з попереднім запевненням «потенційного міністра» про неактуальність цієї дії, у спосіб, який нічим не відрізняється від прийняття сумнозвісних «законів 16 січня»: коли президент мало не вночі з’являється на засіданні «своєї» фракції і «переконує» її прийняти потрібне рішення. Ми вважаємо, що такі дії є наступом на свободу слова, спробою встановити контроль над ЗМІ та створити новий інструмент пропаганди, подібний до того, який діяв в часи совєтчини”, - йдеться у заяві.

Автори листа зауважують, що у випадку створення такого міністерства не уникнути протестів медіа-середовища.

“16 січня 2014 року парламент минулого скликання проголосував диктаторські закони. Ми всі знаємо, чим ці спроби утисків демократичних свобод закінчились. У випадку створення додаткової надбудови (задля посад, контрпропаганди чи іншої мети) суспільного збурення, протестів медіа-середовища не уникнути”, - йдеться у заяві.

Крім того, автори листа зазначають, що в Україні діють безліч державних структур: Національна рада з питань телебачення та радіомовлення, Державний комітет телебачення та радіомовлення, Рада Національної Безпеки України, Служба Безпеки України та інші, які покликані боротись з пропагандою та закликами до знищення державності України.

“Створенням нового Міністерства інформації Ви відкидаєте Україну до радянських часів, Ви провокуєте її до нових катаклізмів та соціальних акцій непокори. Займіться реформами економіки, створенням умов для розвитку медіа-ринку, а не створенням перешкод для свободи слова в Україні”, - йдеться у заяві.

Нагадаємо, 2 грудня Верховна Рада проголосувала пакетом призначення міністів Кабінету Міністрів. Зокрема, народного депутата від Блоку Петра Порошенка Юрія Стеця було призначено міністром інформаційної політики.

Проти створення Міністерства інформаційної політики виступили українські журналісти, низка українських медіа-організацій, а також міжнародних - Репортери без кордонів, Комітет захисту журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!