ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Блокування 12 сайтів є неправомірним та становить суттєву загрозу свободі слова – юрист ІМІ

26.03.2021, 11:25
Фото – rublacklist.net
Фото – rublacklist.net

Рішення Печерського районного суду міста Києва про блокування доступу до 12 сайтів українських медіа є порушенням законодавства та становить суттєву загрозу свободі слова в Україні.

Так медіаюрист ІМІ Алі Сафаров прокоментував блокування судом 12 сайтів.

За словами Сафарова, "застосування запобіжних заходів у кримінальному провадженні чітко регламентується нормами Кримінального процесуального кодексу, адже кожного разу це втручання в права людини з боку держави,  кожного разу це якісь обмеження". 

Тому, як зазначає медіаюрист, такі запобіжні заходи мають запроваджуватися виключно на законних підставах і за передбаченою законом процедурою. 

"На жаль, останнім часом ми бачимо системне і масове порушення вимог законодавства з боку суддів – у вигляді блокування сайтів як заходу забезпечення шляхом "арешту майнових прав інтелектуальної власності". Така процедура абсолютно не відповідає нормам Кримінального процесуального кодексу. Більшість таких рішень скасовуються, зокрема останнє рішення про блокування 426 сайтів було скасоване за декілька годин. Але через те, що суддів, які ухвалили явно неправосудне рішення, не притягають до відповідальності, така практика продовжується. Застосування таких санкцій судом без жодної законної підстави, з порушенням передбачених законом процедур становить суттєву загрозу свободі слова в Україні", – зазначив Алі Сафаров. 

Як повідомляв ІМІ, 18 лютого Печерський районний суд міста Києва ухвалив рішення, яким наклав арешт на майнові права інтелектуальної власності доменних імен 12 видань, зокрема “Апострофа”, “Главкома”, “Голосу” та інших ЗМІ, і зобов'язав мобільних операторів та інтернет-провайдерів закрити доступ до сайтів цих ЗМІ.

25 лютого стало відомо, що 4 лютого Голосіївський районний суд м. Києва ухвалив заблокувати доступ до 426 вебсайтів у межах кримінального провадження про шахрайство. Серед ресурсів, які мали заблокувати, опинилися, зокрема, сайти Живого Журналу (livejournal.com), вінницького медіа "20 хвилин" (20minut.ua), російського РБК (rbc.ru) та інші.

25 лютого речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець повідомила, що правоохоронці закрили кримінальне провадження в справі, за якою Голосіївський районний суд Києва вирішив заблокувати доступ до 426 сайтів.

27 січня 2020 року Печерський районний суд Києва ухвалив заблокувати доступ до 59 вебсайтів, серед яких вісім інтернет-видань, інші – букмекерські компанії та онлайн-казино.

23 липня 2019 року Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про блокування сайту enigma.ua і ще 16 сайтів, серед яких розділ "Блоги" сайту "Кореспондент", портал informator.news, платформа для блогерів Еnigma.ua та інші. 

25 листопада 2019 року Апеляційний суд Києва відмовив у задоволенні скарг на рішення Печерського районного суду міста Києва про блокування 17 сайтів.

У грудні 2019 року Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду відмовив мобільним операторам Vodafone Україна, "Київстар" та ТОВ "Видавництво Український медіа дім" у відкритті касаційних проваджень у справі про блокування 17 сайтів.

Liked the article?
Help us be even more cool!