ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Беркутівці кинули гранату в обличчя фотографу, є ризик повної втрати зору

05.02.2014, 12:00

19 січня в обличчя фотокореспондента інтернет-видання "Свет и тени" та газети "Свобода" Ігоря Демченка з дистанції кількох метрів беркутівці кинули світло-шумову гранату. Про це пише "Телекритика".

Розповідь київського фотографа Ігоря Демченка зняв французький канал I-t?l? (репортаж Леа Барракко та Александра Монкайо)

У інтерв'ю "Українській правді" постраждалий журналіст розповів, що після атаки "Беркуту" він, пред'явивши посвідчення, пройшов у тил силовиків і почав знімати події з боку правоохоронців. Ігор Демченко працював при цьому без захисних засобів: не мав каски, маски, без зброї. Температура під час вибуху була такою, що окуляри розплавилися і скло затекло в ліве око. Присутні на місці колеги-телевізійники зняли на камеру, як постраждалого доправили до карети "швидкої допомоги".

Розрив світло-шумової гранати, яку навмисне кинув беркутівець, призвів до важкого погодження очей фотографа. Ігор Демченко вважає це замахом на вбивство, а не перешкоджанням журналістській діяності.

"Я виїхав на Грушевського, відразу як тільки з'явилось повідомлення, що там почалися сутички. Часу збиратись у мене не було, взяв тільки фотоапарат. Коли я приїхав на Грушевського, там припинились сутички. Між мітингувальниками і бійцями утворився широкий вільний коридор. Я показав солдатам внутрішній військ посвідчення, що я журналіст і почав їх фотографувати", — розповідає фотограф.
 
Медійник помітив, що представники "Беркуту" кидають у мітингувальників камінням і розсміявся, що спецпідрозділ міліції використовує "пролетарську зброю". Коли фотограф хотів сфотографувати беркутівця із камінням у руці, йому в голову влучила світло-шумова граната.
 
"Все було спокійно, потім я помітив, що мітингувальники відійшли, і в них "Беркут" почав кидати каміння. Мені смішно стало, що "Беркут" кидає у людей звичайними каменюками. Я старався зловити у кадр руку під час кидка, щоб було видно, що летить камінь. Це від мене було десь за чотири-п'ять метрів. І я побачив, що ця рука кинула щось у мене. Я не міг зрозуміти, що то було. Виявляється то була світло-шумова граната. Оскільки відстань була маленька, я не встиг пригнутись. Хто кидав гранату знав, що мені це так просто не минеться", — розповідає потерпілий.
 
Після  інциденту Ігоря Демченка відправили у лікарню швидкої допомоги. Вибух світло-шумової гранати  сильно пошкодив зіницю лівого ока Ігоря Демченка, постраждалий може втратити око. Також через запалення є ризик того, що фотограф і зовсім втратить зір.
 
У лікарні Ігор Демченко попросив лікарів викликати міліцію, щоб вони зафіксували завданні тілесні ушкодження. Наразі ніяких слідчих дій, за інформацією пораненого, не відбувається.
 
"До мене приходив працівник міліції, сказав, що вони будуть проводити слідчі дії. Але з 19 січня вже пройшло півмісяця, а  у мене не вилучили верхній одяг, на якому залишились рештки гранати, за якими можна встановити тип засоба. Ніяких дій вони не проводять. Але я буду добиватись розслідування не про перешкоджання, а про замах на вбивство, бо кидок гранатою з такої відстані у голову міг призвести до моєї смерті", — заявив пан Демченко.
 
За даними ІМІ, за час масових протестів в Україні з листопада 2013 року під час або в результаті виконання журналістами, операторами та фотографами професійних обов'язків у зоні сутичок протестувальників, міліції та тітушок у Києві та інших містах постраждало щонайменше 139 працівників ЗМІ. Список постійно уточнюється та доповнюється.

Liked the article?
Help us be even more cool!