ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Армія Зімбабве захопила державне телебачення, але переворот заперечує

15.11.2017, 10:09
Фото - AFP, Радіо Свобода

У Хараре (Зімбабве) військові захопили державну телекомпанію ZBC, але заявили, що це не переворот, і президенту Зімбабве Роберту Мугабе нічого не загрожує.

Вночі в Харарі чули вибухи і залпи артилерії, на вулиці помітили бронетехніку.

“Ми хочемо запевнити націю у тому, що його величність президент і його сім'я живі та здорові, їм гарантували безпеку”, - заявив чоловік у камуфляжі в ефірі телеканалу.

Агентство Reuters повідомляє, що це - генерал-майор Ісаак Мойо. Він - посол Зімбабве в сусідній Південній Африці, і раніше спростував чутки про переворот.

Втім, за його словами, військові висловилися проти “злочинців в оточенні Мугабе”.

Джерела агентства Reuters повідомляють, що під час захоплення телеканалу ZBC військові поводилися брутально із деякими працівниками. Співробітникам телекомпанії сказали, що вони “не повинні хвилюватися”, а солдати перебувають у будівлі лише для захисту.

Посольства Британії і США в Харарі закликали своїх громадян уникати громадських місць.

Президент Мугабе, якому 93 роки, поки що не прокоментував ситуацію.

Минулого тижня Мугабе звільнив віце-президента Еммерсона Мнангагва, якого раніше вважали найімовірнішим наступником президента. Але ситуація змінилася, і тепер імовірною наступницею називають дружину Мугабе - Грейс.

Головнокомандувач армією генерал Костянтино Чівенгу був незадоволений тим, що президент Роберто Мугабе звільнив віце-президента країни, і заговорив про можливе втручання військових у політику. Генерал сказав, що армія готова діяти, щоб покласти край чисткам у партії Мугабе.

Лідер молодіжного крила панівної партії Кудзай Чіпанга сказав, що вся армія генерала не підтримує. “На карту поставили нашу країну і майбутнє, і ми не дозволимо окремому військовому стати на шляху лідера партії і законно обраного президента країни", - заявив він 14 листопада журналістам.

Південноафриканська країна Зімбабве вперше переживає відкритий розкол між військовими і Мугабе, який керує країною з 1980 року. Військові завжди були опорою влади 93-річного лідера.

За матеріалами ВВС, Радіо Свобода

Liked the article?
Help us be even more cool!