ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Апеляційний суд зобов’язав журналістку спростувати свій коментар про відомих у Рівному активістів

01.12.2017, 13:35
Фото - "Четверта влада"

29 листопада колегія суддів Апеляційного суду Рівненської області прийняла ухвалу, якою залишила в силі рішення Рівненського міського суду від 12 вересня, що зобов’язав журналістку Інну Білецьку і телерадіокомпанію “Люкс” спростувати інформацію про відомого у Рівному активіста Давида Ніколаєва та його дружину Любов Українчук, які засвітилися у багатьох резонансних подіях, повідомляє “Четверта влада”.

“В апеляційній скарзі, зокрема, йдеться, що я не знала, в якому обсязі буде використано мій коментар. Мій коментар був наданий у значно ширшому обсязі. Частина коментаря була витягнута з контексту. А по-друге, спростовувати факти, які підтверджував позивач та його дружина, я не бачу можливим”, - прокоментувала Інна Білецька.

Представниця журналістки Тетяна Юзвяк вважає, що фактична інформація не може бути спростована, бо вона є достовірною. “Щодо оціночних суджень, ми навели в своїй апеляційній скарзі низку рішень Європейського суду з прав людини, які говорять про те, що якщо є суспільний інтерес, то можна і потрібно висловлювати оціночні судження. Не можна карати людину за те, що вона повторила те, що вже було опубліковано”, - сказала вона.

Давид Ніколаєв та його представниця, які також були присутні в суді, наполягали, що озвучена в сюжеті інформація є неправдивими фактами.

“На адвокатський запит в МВС підтвердили, що жодних кримінальних проваджень щодо мене, якогось мародерства, якихось заяв не було, і даже ніхто не чув. Було сказано (в коментарі) не “хтось сказав”, а стверджувалося, ніби вона знає, що ті речі робилися”, - сказав Давид Ніколаєв.

“Негативна інформація про особу вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного”, – додала представниця Ніколаєва Яна Зражевська.

Вислухавши докази обох сторін, суд відхилив апеляцію і залишив у силі рішення суду першої інстанції. Інна Білецька планує її далі оскаржувати. Якщо буде потреба – аж до Європейського суду.

Як повідомляв ІМІ, 12 вересня Рівненський міський суд зобов’язав журналістку Інну Білецьку і телерадіокомпанію “Люкс” спростувати інформацію про відомого у Рівному активіста Давида Ніколаєва та його дружину Любов Українчук, які засвітилися у багатьох резонансних подіях.

Йдеться про коментар Інни Білецької телеканалу “24” в сюжеті про “захоплення” готелю “Козацький” у лютому 2016 року. Журналісти телеканалу спробували з’ясувати, ким є так звані представники “Революційних правих сил”, які засіли в готелі з вимогою змінити прем’єра, перезавантажити владу і натякали про можливість третього Майдану. Відомі у Рівному Ніколаєв і Українчук були серед них. Аби дізнатися, хто ці люди, журналісти телеканалу “24” зателефонували колезі з Рівного Інні Білецькій.

Власне, її коментар і став приводом для позову. “Люди, які замішані у великій кількості, ну, таких, м’яко кажучи, напівкримінальних ситуацій. Одна з останніх ситуацій – це була історія, коли голову профспілки Миколу Шершуна люди в балаклавах запхали в смітник. Власне, я була там, на цій події. Я бачила, як там були присутні Любов Українчук і Давид Ніколаєв. А Давид Ніколаєв якоїсь особливої активної участі в подіях на Майдані взагалі не приймав. Чули про поїздки в АТО, про мародерство в АТО. Чули про те, що цю людину пов’язують з роботою незаконних копачів бурштину”, – розповіла Інна Білецька журналістам телеканалу.

Думки самого Давида Ніколаєва у сюжеті з приводу озвученого немає. Є лише репліка Любові Українчук, але вона не стосується інформації, яку надала журналістам телеканалу “24” Інна Білецька.

Liked the article?
Help us be even more cool!