ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ажіотаж в Дніпропетровській міськраді створив перепони для роботи журналістів

29.02.2016, 13:36

29 лютого, не зважаючи на анонсовану акредитацію, журналісти змогли потрапити на сесію Дніпропетровської міської ради. Проте напружена обстановка створювала перепони для роботи представників ЗМІ. Про це повідомляє представник ІМІ в Дніпропетровську.

Як повідомляє кореспондент ІМІ, зокрема, прохід на другий поверх, де знаходилася сесійна зала, був заблокований активістами, яких стримували представники поліції та “Муніципальної гвардії”. Через це журналістам доводилося прориватися через натовп.

Вхід до самої сесійної зали журналістам заборонили. У прес-службі міської ради пояснили, що присутність преси в залі не передбачена, їхні робочі місця розташовані на спеціально відведених балконах.

Директор департаменту взаємодії з правоохоронними органами міськради Олександр Свіренко пояснив, що це він дав розпорядження не пропускати журналістів до сесійної зали. Проте, в залі працювали кілька кореспондентів, а причини вибіркового доступу чиновник пояснити не зміг.

На один із двох балконів для преси журналісти проривалися “з боями”. Зокрема, знімальну групу 34 каналу та каналу Еспресо.TV не пропускали на балкон. Як повідомила журналістка Еспресо.TV Юлія Мельниченко, охоронці посилалися на наказ, проте пояснити, хто його дав і чим він зумовлений не змогли. Врешті, журналісти прорвалися до балкону, який на той момент був напівпорожній.

У коридорі перед сесійною залою виник конфлікт між журналістом-фрілансером Олександром Пугачем та співробітником поліції. Як пояснив Олександр, він знімав кордон, а поліцейський почав його відштовхувати. Поліцейський свою поведінку пояснив тим, що журналіст “тикав йому камерою в обличчя”.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко так прокоментував ситуацію: “У кожного, не лише в журналіста, є право відвідувати сесії органу місцевого самоврядування згідно з пунктом  4 статті 3 Закону України “Про доступ до інформації”. Допущення лише на балкон, а не в ту частину сесійної зали, де сидять депутати, я б не назвав порушенням даного права, але бажано зробити окремий балкон для журналістів, а окремий - для інших громадян, принаймні, суперечитиме закону допуск на балкон сесійної зали самих лише журналістів без допуску громадськості. Хоча допуск окремих журналістів до депутатів, а інших - лише на балкон, уже варто розцінювати як застосування безпідставного вибіркового підходу”.

Як повідомляв ІМІ, 27 лютого прес-служба Дніпропетровської міської ради оголосила про акредитацію журналістів на сесію міськради, заплановану на 29 лютого.

Фото з Фейсбук журналістки Юлії Рудої

Liked the article?
Help us be even more cool!