ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Адвокат заступника голови СБУ вимагає від "Наших грошей" особистих даних журналістів

20.04.2017, 12:39

До редакції антикорупційної телепрограми журналістських розслідувань “Наші гроші” надійшов адвокатський запит із вимогою надати особисті дані журналістів, які готували сюжет про оборудки заступника голови СБУ Павла Демчини. Про це повідомляється на сайті Вihus.info.

Адвокат Павла Демчини - Дмитро Пурлінський - вимагає надати дані, зокрема “відомості про місце реєстрації/проживання, паспортні дані та актуальні засоби зв’язку” не тільки журналістів-авторів сюжету, але й власників сайтів www.bihus.info, www.zik.ua, www.nashigroshi.org, і навіть тих, хто надає цим сайтам доменні імена.

“На переконання сторони захисту прав та законних інтересів громадянина Демчини П.В., вказаний вище первинний аудіовізуальний твір та всі похідні від нього, містять завідомо недостовірну інформацію у формі фактичних тверджень, що принижують його гідність, честь та ділову репутацію”, - йдеться у запиті адвоката.

Як пише видання, головна причина звинувачень та “первинний аудіовізуальний твір” - розслідування Аліси Юрченко “СБУ у пошуках хробака зупинило експорт горіхів”.

“Сам адвокат Дмитро Пурлінський знаходиться у Люстраційному списку Майдана як слідчий, який вів справи проти 9 активістів, звинувачених “в організації масових заворушень”, а насправді жорстоко побитих “Беркутом”, - пише видання.

Видання нагадує, що восени 2015 року журналісти програми “Наші гроші” з’ясували, що Павло Демчина у статусі заступника начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБУ ініціював заходи, що призвели до зупинки експорту волоських горіхів під приводом наявності в них “карантинних організмів”. У Державній фітосанітарній службі “Нашим грошам” повідомили, що жодного разу не фіксували в українських горіхах “карантинні організми”.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що конфіденційні персональні дані та іншу конфіденційну інформацію за цим запитом журналістам можна не надавати. За його словами, адвокату такі дані потрібні для підготовки позову.

“За Законом про адвокатуру адвокат має право адвокатським запитом витребовувати інформацію, крім обмеженої в доступі (абзац 1 ч. 2 і ч. 3 ст. 24). Тому конфіденційні персональні дані та ін. конфіденційну інформацію за цим запитом можна не надавати. Такі дані потрібні адвокату для підготовки позову, в якому треба зазначити, до кого він позивається, а повні ПІБ, адреса часто є невідомими позивачу, що виливається в технічну проблему для юристів потенційного позивача. Хоча імовірно, що цю інформацію вони зможуть одержати з інших джерел, зокрема, МВС, реєстратора доменних імен, в т.ч. за допомогою суду”, - зазначив юрист.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!