ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Адвокат Медведчука попередив "Схеми" про кримінальну відповідальність у разі виходу сюжету в ефір

10.11.2017, 10:44
Радіо Свобода

9 листопада редакція програми журналістських розслідувань “Схеми” за годину до виходу в ефір отримала від адвоката Віктора Медведчука лист-погрозу, у якому журналістів застерігають від кримінальної відповідальності у разі видачі розслідування “Чорні чоловічки” про його перельоти в ефір. Про це повідомляється на сторінці програми у Фейсбук.

У листі адвокат назвав розслідування журналістів щодо перельотів політика до Росії “провокацією” та звинуватив їх у втручанні у приватне життя Віктора Медведчука і його родини, повідомляє Радіо Свобода.

“Згідно з діючим законодавством України, збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про Медведчука В.В. можливе тільки за його особистої згоди на це. Отже, провокація журналістів “Радіо Свобода”, підпадає під дію статті 182 Кримінального кодексу України (“Порушення недоторканності приватного життя”)”, – йдеться у листі від адвоката.

У листі також зазначається, що “таке оприлюднення конфіденційних даних буде прямим та свідомим порушенням закону”.

“За інформацією ЗМІ, на телеканалі “UA:Перший” 9 листопада о 20:25 заплановано вихід програми “Схеми”, в якій буде поширено конфіденційну інформацію про Медведчука В.В. без згоди останнього на це.

Вважаю за необхідне поставити вас до відома, що таке оприлюднення конфіденційних даних буде прямим та свідомим порушенням закону. Наголошую, що причетні до цього особи понесуть відповідальність згідно з чинним законодавством України”, - йдеться у листі адвоката Ігоря Кириленка.

Також адвокат Медведчука у листі повідомив, що “вже подано заяви до Національної поліції України та Генеральної прокуратури України про вчинення кримінального правопорушення”.

Інформаційний запит Віктору Медведчуку “Схеми” надіслали напередодні ефіру. У ньому вони попросили прокоментувати дії його охоронців біля VIP-терміналу аеропорту “Київ”, а також пояснити, приватний чи офіційний характер мав його візит до російського міста Сочі 7 листопада та чи пов’язаний він із діяльністю Медведчука в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи, і якщо так, то з ким із представників російської влади він мав зустріч у Сочі.

Утім, лист-відповідь надійшла в редакцію менш ніж за годину до ефіру, коли технічної можливості додати цю позицію до програми на каналі “UA:Перший” у редакції вже не було.

Редакція заявила, що у Медведчука було достатньо часу, щоб дати коментар для ефіру. “Так, звісно, такі нічим не обґрунтовані погрози не мають нас зупиняти у виконанні своїх професійних обов’язків. Програма вийде в ефір, як заплановано”, - зазначила редакція “Схем”.

У редакції програми розслідувань всі ці звинувачення вважають безпідставними та такими, що мають на меті залякування. Редакція заявляє, що журналісти виконували свою законну професійну діяльність у громадському місці, про що неодноразово повідомляли охороні Медведчука та демонстрували посвідчення.

“Віктор Медведчук – публічна особа, що бере активну участь у соціально-політичному житті України і має великий вплив на українську політику. Він включений у Мінський переговорний процес. Навряд чи до його персони можна застосувати визначення приватна особа. До того ж матеріал, що знімали наші журналісти, стосувався його прямих перельотів на чартері поміж Україною та Росією попри заборону прямого авіасполучення. І, схоже, це виключне право він використовує не лише для “врегулювання конфлікту”, а й для вирішення бізнес-питань, свідками чого ми ставали раніше. І оприлюднювали у своїх розслідуваннях. Тому й продовжили знімати. А що було далі – побачили всі глядачі нашої програми. Силове перешкоджання і напад на знімальну групу”, – повідомила головний редактор програми “Схеми” Наталка Седлецька.

Окрім того, Кириленко звинувачує журналістів “Схем” у “провокації” та нібито володінні зброєю: “Під час цих подій 5 та 7 листопада “журналісти” намагались спровокувати охоронців Медведчука В.В. на бійку. При цьому в одного з нападників було помічено зброю. Лише завдяки професійним діям охоронців усі три інциденти не переросли у пряме зіткнення із можливим застосуванням зброї”.

“Це наклеп. Інформація про те, що журналісти чи оператори “Схем” мали з собою зброю, не відповідає дійсності”, – повідомила Седлецька.

Світлина від Схеми: корупція в деталях - RFERL.Фото - Фейсбук "Схем"

Як повідомляв ІМІ, ввечері 7 листопада охоронці лідера організації “Український вибір” Віктора Медведчука напали на знімальну групу програми “Схеми” біля VIP-терміналу аеропорту “Київ” поблизу Жулян.

Редакція програми журналістських розслідувань “Схеми” оприлюднила відео нападу. З відео видно, як охоронці підприємця у масках та балаклавах кинулися до знімальної групи і почали застосовувати силу – штовхали, били ліктями, ставили підніжки та кілька разів вибили камеру з рук оператора. Також охоронці засліплювали камеру спеціальним ліхтарем. Усе це відбувалось в публічному місці по вулиці Медова, біля VIP-терміналу.

На відео також зафіксований кортеж Віктора Медведчука, який від’їжджав від терміналу.

За фактом нападу прокуратура Києва почала кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) КК України.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!