ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Позиція страуса по-полтавському

22.05.2017, 10:10
Надія Кучер
Будинок Полтавської міської ради

У квітні в Полтаві уперше відкрито виступили проти закритості міської влади, однобокого управління і розпорядження комунальним майном – створили Штаб спротиву та «захопили» будівлю міської ради.

Що стало останньою краплею і збурило Полтаву

Передумовою створення Штабу спротиву стало прийняття депутатами Полтавської міськради рішення «Про затвердження та погодження документації із землеустрою на розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності». Серед дозволів, які містило в собі це рішення, був і дозвіл на забудову арки в одній із багатоповерхівок міста. При цьому деталей про те, що будуватимуть у арці, не знали ані журналісти, ані половина депутатів (опозиція). Чим активніше вів будівельні роботи на скандальній території забудовник (брат депутатки Полтавської обласної ради Ірини Степаненко), тим збільшувався градус людського протесту проти цього. Зрештою, 5 квітня ситуація призвела до кровопролиття. Троє людей, серед яких – поліцейський, на кілька тижнів опинилися у лікарні. Тим часом міська влада в особі мера Олександра Мамая, який полюбляє підкупляти журналістів преміями, проявила себе у кращій своїй іпостасі – мовчала.

Що буває, коли влада – мовчить

На офіційному сайті Полтавської міської ради не опублікували жодної інформації щодо подій, пов’язаних із протестами проти прийнятих дозвільних рішень на забудови, встановлення МАФів. Громадськість опинилася в інформаційному вакуумі. Вичерпних офіційних коментарів з боку міської влади не було мінімум тиждень. Щоправда, у вечір, коли біля скандальної забудови сталося побоїще, журналісти місцевого видання «Коло» одні із перших ЗМІ змогли додзвонитися меру Мамаю, аби запитати його думку про ситуацію. Відповідь очільника міста була, щонайменше, дивною. В ідеалі міський голова повинен був бути присутнім на місці надзвичайної ситуації, або хоча б оприлюднити свою позицію на сайті міської ради негайно. Цього не сталося. Надалі, як дізналась із розмов із колегами-журналістами, із Олександром Мамаєм було складно поговорити, щоб отримати вичерпний коментар. Тоді як полтавська поліція та СБУ дали офіційні коментаріуже наступного дня, щоправда, після тиску правозахисників та громадських активістів. Попри це, інформації  було мало. В першу чергу, її недоотримували представники ЗМІ, а отже, від браку інформації потерпали і жителі міста. 8 квітня на сторінці «Наш мер – Олександр Мамай» у соціальній мережі з’явилося відео, на якому мер розповідає інтернет-виданню «Полтавщина» свої думки щодо подій біля арки та мораторію на встановлення нових кіосків. Жодне інше полтавське ЗМІ не було запрошене. Брак пояснень «процвітав».

Зрештою, майже абсолютне ігнорування з боку мера права громадськості на володіння повною і вичерпною інформацією про події Полтави в особливо тривожні дні протестів, відсутність комунікації призвели до утворення нового у місті явища – Штабу спротиву. Група громадських активістів, серед яких – опозиційні депутати Полтавської міськради, по суті, захопили сесійну залу міськради. Обіцяли не йти, поки мер не оголосить сесію та не скасує скандальні рішення. Мамай відмовився це робити та створив свій штаб –комісію, яка мала перевірити будівлю міськради. Щоб почути позицію міського голови, журналістамдовелося буквально ловити його на міських заходах, а сам Мамай два тижні не з’являвся на роботі.

Саме Штаб спротиву став мало не єдиним джерелом, де журналісти могли черпати інформацію вдосталь. Наприкінці кожного дня Штаб спротиву давав прес-конференцію, де розповідалося про події у місті до дрібниць, зокрема про те, як відбувається слідство, чи шукають винних у кровопролитті біля арки тощо. Видали інформаційний бюлетень, в якому було детально розписано, що і чому сталося – чому виник Штаб та чому полтавці виступили проти місткої влади. Бюлетень мав лише один випуск.

Думки прес-служби Полтавської міськради та редакторів місцевих ЗМІ

Головна редакторка газети «Коло» Тетяна Цирульник:

«Після подій 5 квітня у Полтаві журналісти зіткнулись з проблемою повного мовчання влади. Відразу після кривавої бійні журналіст "Коло" зателефонувала меру Полтави з проханням дати коментар. Олександр Мамай відповів, що "завтра усе поясню". Це були його останні слова до преси. 6 квітня було звернення на приватному сайті про те, що міська влада обіцяє накласти мораторій на встановлення МАФів у Полтаві – і ні слова про різанину людей. Так – протягом двох тижнів. На сайті міської ради з’являлась виключно інформація про концерти, розважальні заходи тощо. Складалось враження, що у місті все добре і подій 5 квітня не було. Сам же міський голова зник з міської ради на два тижні, а в одному з кабінетів осів Штаб спротиву. Ці активісти чекали мера, але так і не дочекались. Він з’явився через два тижні, пообіцяв скликати сесію 16 червня. Це була його єдина поступка на вимоги громадян. І знову – жодного коментаря про різанину».

Наталія Очкань, головна редакторка інтернет-видання «ВПолтаві.інфо»:

«Події в обласному центрі, які стосуються рішень чи розпоряджень органів місцевого самоврядування Полтави (особливо коли мова йде про конфліктні ситуації) мають бути коментовані через офіційний сайт міськради, ЗМІ негайно. Під час бійки біля арки читач певний період отримував однобоку інформацію через брак цих коментарів – журналісти одразу не могли дати збалансовану картину аудиторії. Такий стан справ навіть подекуди провокував панічні настрої серед населення, люди до кінця не розуміли, що відбувається, і це лякало їх. На мій погляд, прес-служби в подібних ситуаціях мають бути надоперативними. Але, знаючи нюанси роботи при чиновниках (маю досвід), претензій саме до працівників прес-служби міськради не маю жодних».

Станіслав Майзус, головний редактор інтернет-видання «Полтава365»:

«На жаль, інформації від міської влади було обмаль. А сам конфлікт призвів до створення Штабу Спротиву та відсутності мера на робочому місці протягом кількох днів».

Юлія Палієнко, керівниця прес-служби Полтавської міської ради, так пояснила відсутність реакції влади на офіційному сайті міськради:

«Коментар мера стосовно подій був розміщений на сайті "Полтавщина" і у "Полтавському віснику" (комунальна газета, яказараз проходить етап роздержавлення, але все одно отримала від влади 1 мільйон 100 тисяч гривень фінансування – прим.) Щодо сайту міської ради, то на ньому розміщується офіційна інформація виключно про діяльність ради та виконкому, про роботу структурних підрозділів, депутатів на комісіях, про перебіг сесій, засідань виконкому. Розміщуються офіційні документи і проекти, нормативні акти, що потребують оприлюднення відповідно до вимог чинного законодавства. А також інформаційні матеріали про події, заходи, які є продуктом реалізації міських програм. Тобто це не новинний сайт, а сайт офіційної організації – Полтавської міської ради».

 

Надія Труш, регіональна представниця ІМІ у Полтавській області, для видання "Коло".

Матеріал підготовано в рамках Українського медійного проекту (У-Медіа), що виконується міжнародною неурядовою організацією «Інтерньюс» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

Liked the article?
Help us be even more cool!