ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Інформацію від комунального підприємства можна вимагати через суд

17.07.2018, 09:30
Алі Сафаров

Якщо комунальні підприємства не надають інформації у відповідь на запит – цю інформацію цілком можна витребувати через суд.

Наприклад, 10 липня 2018 року відбулося судове засідання за позовом Дмитра Карпія до комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва». Дмитро Карпій просив надати йому публічну інформацію щодо фірми, яка здійснювала ремонти дахів за замовленням комунального підприємства і з оплатою за кошти місцевої громади. Комунальне підприємство у відповідь зазначило, що це не є публічною інформацією і надавати відповідь воно не буде. Ну що ж, тоді Дмитро Карпій подав позов про визнання протиправною відмови цього комунального підприємства в наданні інформації та зобов’язання його надати запитувану інформацію.

В судовому засіданні представниця комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва» не стала подавати відзив на позовну заяву в письмовому вигляді (що відповідно до норм Кодексу адміністративного судочинства України може бути прирівняне до визнання позову), проте і позов визнавати відмовилася. Тож суддя записувала заперечення проти позову зі слів представниці. Виявилося, що, на думку комунального підприємства, Закон України «Про доступ до публічної інформації» чомусь не поширюється на запит, поданий до них. Тому підприємство і вирішило не надавати інформації. При цьому в судовому засіданні представниця комунального підприємства передала Дмитру Карпію лист-відповідь на повторний запит, який Дмитро надсилав ще минулого року і відповіді на який так і не дочекався, – і в цьому листі комунальне підприємство все ж таки надало частину інформації на запит, хоча і не всю, і ще й з порушенням строків.

Суд, заслухавши пояснення сторін у справі, у тому числі відповіді на запитання представника Карпія до представниці комунального підприємства, продовжив підготовче засідання і витребував від комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва» надати суду документи про співпрацю цього комунального підприємства з фірмою, яка здійснювала ремонти дахів і про яку йшлося в запиті. Наступне засідання призначено на кінець серпня.

Алі Сафаров, юрист Інституту масової інформації

Блог підготовано в рамках проекту ГО "Інституту масової інформації" за підтримки Міжнародної громадської організації Internews Network, що реалізує програму "У-Медіа", за фінансової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).

Liked the article?
Help us be even more cool!