ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Розслідування у Полтаві, два місяці потому: віз зрушився «на кілька сантиметрів» чи «на відмінно»?

01.08.2017, 16:51
Надія Кучер

Минуло два місяці, відколи поліція взялася розслідувати справи, що стосуються фактів перешкоджань діяльності полтавських журналістів. Найрезонансніші випадки сталися наприкінці травня. За цей час офіційно відомо лише, що підозрювані у більшості фактів перешкоджань встановлені, та поки що жодна справа до суду не доведена.

Нагадаю найгучніші випадки перешкоджань та погроз:

Також сталося таке:

Головний редактор полтавського інтернет-видання «Останній Бастіон» Геннадій Сікалов заявляє про те, що на нього нібито здійснюється тиск через розслідування злочинів Нацполіції і прокуратури Полтавщини. Наприкінці липня поліція оголосила його у розшук.

Загалом за перше півріччя 2017 року експерти  Інституту масової інформації зафіксували 12 випадків порушень свободи слова в Полтавській області. Наша область очолила антирейтинг областей, де права медійників порушують найчастіше, Полтавщина – друга після столиці за кількістю порушень прав свободи слова, за даними щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова». Статистика дійсно вражає, враховуючи, що за аналогічний період  в Україні загальна кількість порушень – 122 випадки.  І найбільшу кількість порушень за шість місяців цього року було зафіксовано саме у категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

Враховуючи резонанс та бажання журналістів не залишати погрози та перешкоджання безкарно, керівництво полтавської обласної поліції 25 липня провело уже другу спільну зустріч із представниками ЗМІ. На зустрічі обговорювали хід кримінальних проваджень, відкритих за фактами погроз та перешкоджань діяльності журналістів. До цього подібних зустрічей, які «обіцяють» стати традиційними, із керівництвом обласної поліції журналісти не мали. Раніше стосовно справ, що стосуються журналістів, я спілкувалася із начальником слідчого управлінням Сергієм Чижом та заступницею начальника слідчого управління ГУНП в Полтавській області – начальницею організаційно-методичного відділу підполковник поліції Світланою Яцун окремо, без присутності представників ЗМІ.

Як звітує поліція

Якщо перша спільна зустріч журналістів і поліції мала більше декларативний, аніж інформативний характер – тоді лише домовлялися про співпрацю, – то нині правоохоронці надали більше інформації. Поліцейські продемонстрували, що таки не просто хліб жують: встановили особи підозрюваних та навіть мало не «на аркані» прохають потерпілого, аби той погодився на експертизу, яка б дозволила  захистити його, а винних – покарати.  Про демонстрацію того, що поліція готова (не маю сумніву, не без «підштовхувань» самих журналістів) розслідувати справи, може свідчити те, що на зустрічі було присутнє все керівництво ГУ Національної поліції в Полтавській області: від головного поліцейського області до керівників відділів та прес-служби.

– Назагал не маємо законних підстав розголошувати подробиці досудового розслідування. Але ви, журналісти, хочете знати, що і як. Тому я прийняв рішення: обговоримо загальні питання, і кожен потерпілий журналіст зайде до мене, де разом із слідчим обговоримо кримінальне провадження. Колосальна робота проведена по кримінальним провадженням, на оцінку «відмінно» два провадження: щодо погроз Дарині Синицькій та випадок у Зінькові, вийшли на підозрюваного, – так почав свою зустрічі із журналістами заступник начальника Головного управління Національної поліції в Полтавській області – начальник слідчого управління Сергій Чиж.

Чи ефективно поліція розслідує усі випадки, залишається поки чекати, попри те, що поліція оцінює свою роботу «на відмінно». Адже встановити підозрюваних мало, про ефективність роботи свідчитиме не це, а судова справа. Утім, деякі позитивні зрушення є: поліція не лише розсипає обіцянки захистити журналістів, а і похвалилася, що підозрюваних у найбільш резонансних справах знайшла. Щоправда, зрушення робить досить скупо, обмежуючись запевняннями про «проведену колосальну роботу». Тож назагал деталей розслідування не повідомляли. Про все це кожен журналіст / кожна журналістка говорили зі слідчим окремо.

  1. Погрози головній редакторці полтавської обласної газети «Коло» Тетяні Цирульник «поберегти здоров’я». За словами начальника слідчого управління Сергія Чижа, того, хто телефонував, встановили. Призначили проведення експертизи у Харківському науково-дослідному інституті судових експертиз імені Бокаріуса, на це, за даними правоохоронців, може піти кілька місяців, за результатами експертизи можна буде говорити про подальший розвиток розслідування.

Неофіційно особу людини, яка телефонувала пані Цирульник, буквально в день дзвінка «вичислили» користувачі соціальної мережі, а один із нардепів навіть телефонував, аби «розібратися».

У коментарі регіональній представниці ІМІ Тетяна Цирульник зауважила, що поліція провела багато роботи щодо її справи.

– Моя справа досі знаходиться на розгляді, тому коментувати по суті справи ще не можу. Але скажу, що кримінальне провадження відкрито за статтею 345-1, ч. 1 («Погроза або насильство щодо журналіста»), і цей факт радує, якщо можна так сказати. Отже, правоохоронці поставились до моєї ситуації з усією увагою і не намагались списати на хуліганство, не прийняти заяву тощо. Слідча кілька разів викликала мене, розповідала про хід справи, давала роз’яснення, поради, навіть заспокоювала. На усі свої питання я отримала відповідь. Дуже багато роботи було проведено – це видно. І дуже хотілось би, щоб робота ця була не марною, і справу довели до суду, – прокоментувала Цирульник на прохання сказати, чи ефективно, на її думку, поліція розслідує справу.

  1. Погрози журналістці інтернет-видання «Полтавщина» Дарині Синицькій вбивством. Як повідомили представники поліції під час зустрічі із журналістами, підозрювану особу встановили, призначена експертиза. У справі фігурує одна людина, хоча Синицькій погрожували кілька користувачів соціальної мережі Facebook: Руслан Зарубін, Віталій Солоній і Данило Плахов.

У поліції пояснили так:

– Фігурує одна людина, після написаного посту якої у соціальній мережі почалося активне обговорення написаного, вони (інші, хто висловлював погрози, – прим. авт.) не виказували погроз, вони просто обговорювали дану тему. Тому розглядаємо першоджерело.

Про хід розслідування Дарина Синицька говорить так:

– У принципі, як і казав начальник слідчого управління Сергій Чиж, робота була зроблена. Слідча отримала пояснення від можливих підозрюваних. Наразі належить провести експертизу щодо того, чи містилися у пості Князєва, коментарях та його повідомленні погрози, а також, чи завдало це мені шкоди. Як сказала слідча, на це дається 90 днів. Чи достатньо цього для розслідування, зможу сказати лише, коли справа дійде до суду.

   3. Погрози редактору «Кременчуцької газети» вбивством після статей про місцевий морг. Деякий час тому редакція газети отримувала від невідомих дзвінки з образливими висловами щодо висвітлення теми роботи кременчуцького відділення Полтавського патологоанатомічного бюро, а редактору газети Олегу Булашеву погрожували вбивством. Справа також на особливому контролі у обласної поліції. Слідство не розголошує подробиць, але натякає, що має «зачіпки». Зараз проблема упирається в те, що телефон, з якого здійснювалися погрози, вимкнений і ним не користуються після погроз, тому для подальшого розслідування необхідно, як сказав начальник слідчого управління Сергій Чиж, зробити ряд експертиз у Одесі. Оскільки головний офіс оператора, з якого були дзвінки, знаходиться там.

– Полиция проводит проверку по моему заявлению. Сейчас отправлен запрос в телефонную компанию в Одессу, чтобы понять, кому принадлежит номер, с которого мне звонили. В течении 10 дней будет получен ответ и продолжится активная фаза следствия. Хотя, отмечу, то, что документально необходимо подтвердить полиции, я уже знаю по своим источникам, – прокоментував представниці ІМІ в Полтавській області Олег Булашев.

  1. Випадок у Горішніх Плавнях, де з пакетом на голові знайшли письменника-журналіста, поліція називає дивним і незрозумілим. Справу розслідують за ч. 1 ст. 129 («Погроза убивством»). Та чи дійде справа до суду – під питанням.

– Нас дивує: людина отримала тілесні ушкодження, але відмовилася проходити медичну експертизу. Були і повістка, і телефонні дзвінки, але марно. Потерпілий останнім часом узагалі не виходить на зв’язок із правоохоронними органами. Незрозуміла ситуація. Тілесні ушкодження дійсно були, ми готові звертатися у суд з примусовим приводом потерпілого, це казусно, але… Ми хочемо, але потерпілий сам не хоче рухатися (мається на увазі розслідування – прим. авт.), – пояснив начальник слідчого управління ГУ Нацполіції в Полтавській області Сергій Чиж.

Джерело фото: vestnik.in.ua
  1. Розслідування справи, де головний редактор газети «Зіньківщіна «по – іншому» потрапив до лікарні після нападу. Поліція розслідує справу за ч. 2 ст. 125 КК («Умисне легке тілесне ушкодження»).

– Є доказова база, свідки щодо нанесення умисних тілесних ушкоджень. У межах кримінального провадження з’ясовано, що це не пов’язано із його журналістською діяльністю, – таке озвучило керівництво обласної поліції.

Журналіст видання «Зіньківщина «по – іншому», який прибув на зустріч замість потеплілого, сказав, що не згодний  із такою кваліфікацією. На що пан Чиж відповів, мовляв, «якщо ви не згодні, надайте докази, що це було пов’язано із журналісткою діяльністю». Жодного свідчення про те, що побиття було пов’язане із професійною діяльністю журналіста, за словами правоохоронців, поліція не має. Після нетривалої дискусії поліція пообіцяла до цієї справи підійти ще уважніше і вивчити детально усі нюанси та поспілкуватися із потерплим.

Минулорічні «висяки», або Віз і нині там

Сергій Чиж розповів, що в трьох найрезонансніших минулорічних випадках перешкоджань діяльності журналістів поліція «не вийшла на підозрюваних».

Це такі справи:

– розслідування за фактом анонімних листів із погрозами на адресу журналістки філії Національної телекомпанії України «Полтавська регіональна дирекція «Лтава» Олені Никифоренко;

– розслідування за фактом нападу голови Карлівської міськради на журналістку телекомпанії «Медіа-Центр «Терра» Тетяну Коломієць;

– розслідування за фактом заборони зйомок та пошкодження техніки пирятинській журналістці ТРК «Пирятин» Альоні Гуленко представником організаторів концерту співака Віталія Козловського.

– Вони у нас у провадженнях, тому що ми маємо лише покази потерпілих і все, – сказав Сергій Чиж.

Але є ще кілька справ-«висяків», про які поліція чи то мовчить, чи то «забула», чи то воліє не згадувати про них. Маю сподівання, що під час чергової зустрічі із поліцією інформації нададуть більше, і щодо справ,  про які нині згадують, також.

Надія Труш, регіональна представниця ІМІ в Полтавській області, для сайту «Коло».

Матеріал підготовлено в рамках Українського медійного проекту (У-Медіа), що виконується міжнародною неурядовою організацією «Інтерньюс» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

Liked the article?
Help us be even more cool!