ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна: за виборчий тиждень було зафіксовано 10 випадків фізичної агресії проти журналістів

03.11.2014, 12:41

У період із 25 по 31 жовтня в Україні зафіксовано 10 випадків порушень прав журналістів в категоріях «Фізична агресія», з них 4 – у Херсонській області. По 2 випадки – в категоріях «Цензура. Доступ до інформації» та «Інтернет-тиск».

Категорія «Фізична агресія»

Окружна виборча комісія №37 (Дніпропетровщина, Криворізький район) проводила засідання комісії, не пускаючи туди журналіста і спостерігачів. Зокрема, доступ на засідання не отримав журналіст газети «Точка ОПОРИ» Олег Щербак, який прибув на засідання комісії з мобільною групою спостерігачів від ГМ «ОПОРА».

На виборчому окрузі №24 (м. Дніпропетровськ) знімальній групі «11 каналу» двічі перешкоджали вести відеозйомку у день виборів.

В Одесі знімальну групу «7 каналу» не пустили на виборчу дільницю №511336 виборчого округу №135 Приморського району, що розміщена у приміщенні Військового шпиталю. Крім того, на цю дільницю не змогли потрапити журналісти «Думской.net» і «Репортера».

У Тернополі дільнична виборча комісія ухвалила рішення про  позбавлення кореспондента газети «Точка Зору» (видання Комітету виборців України) Ігоря Процика права перебувати на виборчій дільниці №611096 окружного виборчого округу №163.

На дільничій виборчій комісії №210267 (с. Репинне, Міжгірського району, Закарпатської області) члени комісії погрожували журналісту всеукраїнського громадського видання «Точка ОПОРИ» Надії Ваць, яка зафіксувала порушення комісією виборчого законодавства.

У Херсоні довірена особа кандидата в народні депутати по 182 виборчому округу Юрія Одарченка вимагав від журналіста «Спільно ТВ» припинити трансляцію процесу голосування. На 182 виборчому окрузі чоловік у камуфляжі перешкоджав вести фотозйомку журналісту Олександру Карпенку. У школі №27 (округ №182, виборча дільниця №743) виборча комісія відмовилася реєструвати журналістів від місцевих ЗМІ. Діючий нардеп Юрій Одарченко обмежував пересування журналіста видання «Херсонські вісті» Євгенія Руденка на засіданні ОВК №182.

Кактегорія «Інтернет-тиск»

У Львові сайт Релігійно-інформаційної служби України (РІСУ) атакували група хакерів “КіберБеркут”.

Директор ТРК «Вежа» (м. Конотоп Сумської області) заявила, що в день виборів, було зовнішнє втручання на сервер телекомпанії, в результаті чого в ефір було запущено інтерв’ю з кандидатом в народні депутати. 

Категорія «Цензура. Доступ до інформації»

В Одесі на виборчому окрузі №135 (Приморський район Одеси) виборча комісія визначила місця, де можуть перебувати спостерігачі та журналісти, і відгородили їх червоною стрічкою. Причому місця для журналістів та спостерігачів перебувають далеко від столу, за яким засідає комісія.

В Міністерстві внутрішніх справ України відмовили кореспонденту Миколаївського інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Андрію Лохматову в отриманні копії наказів міністра Арсена Авакова про нагородження осіб відзнакою «Вогнепальна зброя».

 

Для отримання додаткової інформації відвідайте www.imi.org.ua і www.freedomhouse.org/ukraine-media-watch.

Даний звіт підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії.

Liked the article?
Help us be even more cool!