ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правові механізми захисту джерел інформації

02.10.2013, 13:51

За правовим режимом інформація у володінні журналіста (ЗМІ) загалом прирівнюється до інформації у володінні будь-якого громадянина (юридичної особи). Тобто право на недоторканність інформації та на вжиття засобів захисту своєї інформації гарантоване їм ст.ст. 32, 34, 54 Конституції України.

Правове регулювання інформаційних відносин має свої особливості в контексті захисту інформації журналіста, коли йдеться про захист журналістських джерел. Право журналіста не розкривати джерело інформації є однією з гарантій свободи вираження поглядів, яка визначена практикою Європейського суду з прав людини по ст. 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод 1950 р. (див. зокрема рішення по справі Гудвін проти Великобританії (1996)). Якщо журналіст не матиме гарантій збереження анонімності своїх джерел, то останні просто не повідомлятимуть йому інформацію і тоді певні види інформації не будуть оприлюднені, суспільство не дізнається такої інформації й не зможе реагувати на проблеми, про які воно так і не дізналося.

У частині 3 ст. 25 Закону України «Про інформацію» (в ред. від 13січня 2011 р.) визначено: «Журналіст має право не розкривати джерело інформації або інформацію, яка дозволяє встановити джерела  інформації, крім випадків, коли його зобов'язано до цього рішенням суду на основі закону.»

Крім того, Кримінальним процесуальним кодексом (2012 р.) передбачено, що:

журналісти - про відомості, які містять конфіденційну інформацію професійного характеру, надану за умови нерозголошення авторства або джерела інформації;» (п. 6 ч. 2 ст. 65);

«До охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать:..

інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації;» (п. 1 ст. 162);

«Забороняється залучати до конфіденційного співробітництва під час проведення негласних слідчих дій… журналістів, якщо таке співробітництво буде пов’язане з розкриттям конфіденційної інформації професійного характеру.» (ч. 2 т. 275).

Liked the article?
Help us be even more cool!