ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Підсумки 8 березня на українському ТБ: стереотипи, фейки, політика і дискусії про рівність

23.03.2018, 12:43
Фото - mediasapiens.ua

Міжнародний жіночий день — як лакмусовий папірець для ЗМІ, що визначає, які гендерні стереотипи залишилися в суспільстві. Експерти Інституту масової інформації проаналізували новини провідних українських телеканалів, які виходили в ефір 8 березня цього року, щоби побачити, чи з’явилася рівність у телевізорі у 2018 році.

Інформаційні приводи

Події, які були безпосередньо присвячені Міжнародному жіночому дню, безумовно, стали частиною новинних випусків більшості каналів. Цього дня основними інформаційними приводами стали: марші за права жінок по всій Україні й Києві зокрема, «Велике жіноче ралі» на Хрещатику та забіг для жінок Ladies Run. Оприлюднені напередодні статистичні дані щодо гендерної нерівності в Україні також привернули увагу телеканалів.

Висвітлюючи марші за права жінок по всій Україні, телеканали давали перелік основних гасел та вимог акцій протесту, звертали увагу на напади праворадикалів на учасниць маршу, як це сталося в Ужгороді, Києві, Львові. Також, розповідаючи про марш за права жінок у Києві, журналісти надали слово і противницям фемінізму.

Участь чоловіків у подібних акціях протесту акцентувалася на деяких каналах («Крім дівчат, в ньому брали участь і хлопці. Приходили навіть парами», «112.ua»), інші зазначили, що акція протесту — «доволі іронічний марш» (NewsOne). У сюжеті СТБ журналісти таким чином показали організацію й учасниць маршу: «Після деяких організаційних моментів і світських розмов (аудіо з акції: “Дівчата, а знаєте, хто такий Трюдо? От загугліть, дуже красивий прем'єр-міністр Канади”) та пояснень, чому боряться за права (синхрон: “Потому что мы всегда правы”), жінки шикуються на Майдані і рушають Хрещатиком».

Журналістка Прямого каналу у прямому включенні зазначила: «Справді ці лозунги, які сьогодні вигукували, вони є абсолютно пацифістськими. Вони є нормальними. За те, аби українок, кожну жінку та й чоловіків у нашій країні не ображали». У програмі «ТСН» («1+1») у підводці до сюжету ведуча підсумувала: «Учасниці маршу не хочуть стояти біля плити, а бажають рівноправ'я із чоловіками».

Одночасно дві акції протесту за права жінок у Києві заплутали деяких журналістів, які то розділяли їх окремо, то розповідали про них як про один марш. Утім, організатори обох заходів були різними, як і маршрут маршів та їхні гасла. Зокрема, чіткою вимогою одного з маршів була ратифікація Стамбульської конвенції. Не всі телеканали пояснили в новинах значення документа, який пропонує підхід протидії домашньому та гендерно обумовленому насильству, говорячи тільки про назву документа, який учасниці маршу вимагали ратифікувати. Прямий канал та «UA: Перший» пояснили своїм глядачам суть Стамбульської конвенції, до того ж «UA: Перший» додав, що український парламент провалив голосування за цей документ та відправив його на доопрацювання.

Розповідаючи про «Велике жіноче ралі» (авторалі для жінок у центрі Києва), ведучий «112.ua» не оминув додати: «Жінки показували водійську вправність, а чоловіки, як завжди, коментували та повчали». Втім, загалом висвітлення авторалі в усіх теленовинах відбулося без гендерних стереотипів та упереджень, навпаки, подавалися синхрони учасниць та організаторів, які наголошували, що мистецтво керувати автомобілем не залежить від статі, розказували про свій водійський досвід, вид двигуна тощо.

Вічні теми

Вже традиційно для останніх років до Міжнародного жіночого дня ЗМІ готують матеріали про жінок у Збройних силах України, особливо про тих, хто служить у зоні АТО. Такі сюжети підготували Espreso, «Україна», ICTV, «Інтер», 5 канал, 24 канал. У «Подробностях» («Інтер») ведуча зазначила: «Они сейчас служат связистами, снайперами и даже минометчицами. Но чаще всего встречаются девушки с санитарными сумками». У програмі «Факти» (ICTV) зазначили: «Багатьом ледь за двадцять, але вони хоробро захищають Батьківщину». Крім того, 24 канал зробив сюжет про 92-річну жінку, яка в’яже шкарпетки й рукавиці для солдатів АТО, а «UA: Перший» розповів про «бабусин батальйон», який шиє спідню білизну для солдатів.

Звичними були й теми про те, в яку ціну можна було купити квіти 8 березня (такі сюжети з’явилися в новинах NewsOne, «Інтера», 24-го каналу, Espreso, «112.ua»). «112.ua» підготував окремо опитування з вулиць, яке проводилося в Луганській області, Луцьку, Рівному щодо того, яким є найкращий подарунок на 8 березня.

Розповідали і про найкреативніші привітання жінок по всій Україні — відеоролик чернігівських лікарів-онкологів (сюжет на «112.ua»), дарування квітів жінкам-водіям в Одесі (включення на Прямому каналі), безкоштовний проїзд для жінок в одеському автобусі тощо.

Маніпуляції навколо статусу 8 березня

Плутанина як серед журналістів, так і в аудиторії сталася через статус 8 березня в країні. Деякі телеканали давали зрозуміти глядачам, що цього року «Міжнародний жіночий день» буде вихідним в Україні востаннє, що свято загалом скасовують і начебто таке рішення вже ухвалено парламентом. Утім, пропозиція від Українського інституту національної пам’яті зробити Міжнародний день боротьби за права жінок робочим днем, по-перше, досі лишається у стані проекту і, по-друге, не стосується скасування свята як такого. 16 листопада 2017 року Верховна Рада проголосувала тільки за те, щоби 25 грудня (Різдво) було вихідним днем, а 2 травня стало робочим. При цьому кількість офіційних вихідних у країні не змінилася.

Тим не менш теленовини здебільшого дали зрозуміти, що цього року 8 березня — останнє. Наприклад, ведуча «ТСН» («1+1») наприкінці випуску сказала: «Тим, хто жалкує, що Міжнародного жіночого дня наступного року не буде, скажу — натомість буде 7 березня, 8 березня і 9 березня теж обов'язково буде. Обирайте будь-який день і даруйте один одному увагу на рівних правах».

На Прямому каналі окремий сюжет був присвячений «скасуванню 8 березня», ведуча в підводці зазначила: «Кореспонденти вирішили спитати перехожих, чи погоджуються вони із ініціативою уряду про відміну вихідного дня, що думають українці про останнє 8 березня в Україні». Питали про скасування й політиків (зокрема, телеканали «112.ua», NewsOne, «Інтер»).

Телеканал «Інтер» окремо подав думку Юрія Бойка та позицію його партії: «Лидер “Оппозиционного блока” Юрий Бойко заявил, что все разговоры об отмене 8 марта не более, чем политический фокус. Его политсила не допустит подобного шага. И другие депутаты, по его мнению, такое решение не поддержат».

Деякі канали вдалися до поширення відверто недостовірної інформації про статус 8 березня. Зокрема, на телеканалі NewsOne під час програми «Студия LIVE c Ростиславом Сухачевым» ведучий, питаючи про ставлення до скасування 8 березня у політика Євгена Червоненка, зазначив: «В'ятрович ініціює переформатування або повне скасування свята 8 березня. Чиновник пропонує перейменувати його на день боротьби за права жінок. Зокрема, Інститут нацпам'яті пропонує замінити святкування Міжнародного жіночого дня традицією відзначати день народження Тараса Шевченка 9 березня і зробити його офіційним вихідним». Насправді ж пропозиція відзначати день народження Шевченка та зробити його вихідним звучала тільки в першому проекті Інституту нацпам’яті. Вже в новій редакції законопроекту, яку запропонувала установа після обговорення із громадськістю, такої ініціативи немає. Тим більше, від самого початку ця пропозиція не звучала як спроба замінити 8 березня святкуванням дня народження Тараса Шевченка.

Не без стереотипів

Не обійшлося і без сюжетів, у яких укорінюються гендерні стереотипи, твердження про те, яка робота, хобі, діяльність є чоловічою, а яка — жіночою. Так, телеканал Espreso показав сюжет «Жінка водить позашляховик». У підводці до сюжету ведучий зазначає: «Недівоче захоплення. Харків’янка Олена не просто захоплена в позашляховики, але й бере участь у змаганнях та перемагає. Суворі джипери, яких тендітна дівчина обходить на дистанціях, не ображаються, принаймні вголос про це не кажуть».

У програмі «Сегодня» телеканалу «Україна» вийшов сюжет «Красота по-украински», в якому обговорювалося, що для жінки важливіше — краса чи розум. Героїнями виступили жінки з різним кольором волосся (на чому акцентувалася увага з коментарями психотерапевта), які досягли успіху в різних, начебто чоловічих сферах. У кінці журналістка підсумовує: «Психотерапевт подытоживает: секрет научных успехов украинок не в цвете волос и вовсе не во внешности, а в родственных корнях (синхрон: "Украина — это страна, где было много ведуний, ведающих женщин"). А значит этих юных красавиц ожидает большое будущее, чтобы они не выбрали: быть умной или красивой».

На «ТСН» («1+1») підготували сюжет, у якому проводився експеримент — як першими знайомитися з чоловіками і як чоловіки на це реагують. У підводці до сюжету ведуча каже: «Чекаючи ініціативи від чоловіків, можна і без пари зостатися».

Джинса імені 8 березня

Не погребували використати цей день для зайвого піару та самореклами політики, представники бізнесу та інші. Так, телеканали «Україна» та «Інтер» випустили в новинах сюжети про те, як лідер Радикальної партії Олег Ляшко дарував троянди жінкам на столичному вокзалі. У сюжеті «Сегодня» («Україна») журналіст зазначає: «Продавщицам в ларьках, всем прохожим незнакомкам и даже маленьким девочкам — каждой по изысканного сорта розе», а також — «Розы колят нардепу руки, но женщины требуют цветов и селфи с лидером Радикальной партии». У «Подробностях» («Інтер») зазначили: «От желающих получить цветок и сфотографироваться с политиком не было отбоя».

Також у «Подробностях» («Інтер») зробили сюжет про те, як представники «Опозиційного блоку» вітали багатодітних матерів із 8 березня, «расспросили женщин о проблемах и пообещали помочь в их решении». На цьому ж телеканалі розповіли про подарунки онкоцентру до 8 березня від благодійного фонду Володимира Мунтяна.

Останнім у випуску «ТСН» («1+1») був сюжет про змагання «Перегони з жінкою на шиї», який проводився на курорті «Буковель», власником якого є також Ігор Коломойський.

Загалом, за винятком окремих коментарів та сюжетів, 8 березня в теленовинах виглядало досить гендерно збалансованим зі вказуванням основних проблем із правами жінок в Україні, дискусіями щодо гендерної рівності в Україні. Найбільш різнобічним висвітлення Міжнародного жіночого дня було на 24-му каналі, де, зокрема, зробили сюжет про використання фемінітивів в українській мові, наводили приклади гендерної нерівності, а також розповіли про приклади створення й розвитку власного бізнесу жінками з Донбасу.

Моніторинг охопив новини й новинні сюжети, які вийшли 8 березня 2018 року на національних телеканалах: «1+1», «Україна», ICTV, СТБ, «Інтер», 5 канал, «112.ua», NewsOne, «Еспресо TV», 24 канал, Прямий канал та «UA: Перший».

Експертка Інституту масової інформації Олена Чуранова для Mediasapiens

Liked the article?
Help us be even more cool!