ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Наші Гроші" проти Чеботаря: три роки боротьби з правоохоронною амнезією

14.03.2018, 16:28
Фото - скриншот з відео "Наших грошей"

Після кількох спроб закриття, підозр у фальсифікації документів кримінального провадження і трьох років досудового розслідування суд закрив справу про напад на журналістку та оператора програми “Наші гроші”.

Нагадаємо, що напад було здійснено на журналістів Надію Бурдей та Михайла Шелеста під час зйомок сюжету про тодішнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря 28 квітня 2015 року. Слідчі Києво-Святошинського райвідділу тоді ще нереформованої міліції розпочали кримінальне провадження за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів та пограбування (через викрадення у журналістів відеокамери і відеореєстрації).

Справу було закрито 7 лютого 2018 року Києво-Святошинським районним судом на підставі постанови, винесеної ще у 2016 році слідчим Сергієм Захарченком.

Закриття №1

Ще у 2016 році журналістці Надії Бурдей стало відомо, що слідчий Сергій Захарченко закрив кримінальне провадження. Підставою для закриття тоді було названо пункт 2 частини 1 статті 284 КПК України, а саме “за відсутності в діянні складу злочину”. Однак після звернення журналістів до прокуратури, виявилося, що слідчий все ж не виносив такої постанови. А отже, це стало підставою для відкриття вже другого кримінального провадження за ознаками складу злочину, передбаченого частиною 1 статтею 358 КК України, – “підробка документів”. Тоді слідчий Сергій Захарченко дав офіційні пояснення, в яких запевнив, що ніякої постанови про закриття він не виносив, а підпис, за його твердженням,  був підробленим.

У коментарі ІМІ Надія Бурдей розказала, що у справі підробки документів “не відбувалося жодних слідчих дій, ні допитів цього Захарченко, ні експертизи, нічого абсолютно не було зроблено”.

Постанову про закриття було винесено 6 грудня 2016 року, але водночас 11 грудня 2016 року Олегу Поліщуку – зятю Сергія Чеботаря – було повідомлено про підозру, і ще через кілька місяців розпочався судовий процес.

Закриття №2

Судовий розгляд справи почався 2 березня 2017 року і тривав практично протягом року - до лютого 2018. На останнє судове засідання, 7 лютого, з’явився сам слідчий Захарченко і заявив, що постанову про закриття справи він все-таки виносив і що підпис його під цією постановою - справжній. Слідчий дав нові пояснення, у яких визнав, що копію постанови надіслав лише Олегу Поліщуку. Того ж дня, коли слідчий заявив про це, суд закрив кримінальне провадження. ІМІ надіслав запит до прокуратури Київської області і отримав відповідь, у якій було підтверджено, що “Києво-Святошинським районним судом 07.02.2018 прийнято рішення про закриття кримінального провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України”.  

На думку медіа-юристів ІМІ, важливим є той факт, що при закритті справи постановою слідчого обов’язковим було надсилання її копії до прокурора, потерпілих і підозрюваного і внести інформацію про це в ЄРДР. Водночас слідчий Сергій Захарченко під час допиту визнав, що про закриття повідомив лише підозрюваного, Олега Поліщука. Тобто цілий рік тривали судові засідання у справі, щодо якої, виявляється, було вже винесено постанову про закриття.

Юрист ІМІ Максим Ратушний зазначає: “Ситуація із зміною показів, то про наявність постанови про закриття провадження, то про її відсутність, то знову про її наявність, призвела до відкриття іншого кримінального провадження за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статтею 358 КК України, а саме “підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів”. Юрист ІМІ пояснив, що “таким чином, коли слідчий визнає цю постанову як таку, що дійсно мала місце, то вбачається за доцільне говорити про можливість притягнення до кримінальної відповідальності самого слідчого за ознаками складу такого злочину, як завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину передбаченого частиною 1 статті 383 КК України”.

Окремо, на думку юристів, важливо звернути увагу на постанову про закриття кримінального провадження. Потерпілі, у цьому випадку журналісти програми “Наші гроші”, дізналися про закриття справи під час судового засідання 7 лютого 2018 року, коли слідчий мав повідомити потерпілих про закриття провадження у справі раніше згідно зі своїми службовими обов’язками. Тож це можна також кваліфікувати як службову недбалість за частиною 1 статтею 367 КК України.

Що далі?

Тим часом журналісти програми “Наші гроші” подали апеляційну скаргу у справі щодо побиття знімальної групи і наразі очікують її розгляду. Журналістка програми Надія Бурдей повідомила в коментарі ІМІ: “Ми подали скаргу у зв’язку з тим, що суддя прийняв рішення на підставі копії документу (постанови, яку у 2016 році виніс слідчий Ірпінського відділу Нацполіції в Київській області Сергій Захарченко - прим. ред.). Він не мав оригіналу ухвали про закриття нашої справи. В матеріалах нашої справи її не було взагалі”.

Як повідомляв ІМІ, 28 квітня 2015 року під час зйомки сюжету про заступника міністра МВС Сергія Чеботаря біля його будинку в селі Лісники Київської області невідомі напали на знімальну групу проекту “Наші гроші”. Нападники побили оператора, розтрощили техніку та втекли з місця інциденту.

Слідчі Києво-Святошинського райвідділу міліції розпочали кримінальне провадження за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів та грабежу знімальної групи програми журналістських розслідувань “Наші гроші” (телеканал ZІK).

Згодом журналісти телевізійної програми “Наші гроші” з’ясували, що на знімальну  групу проекту напав зять заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря Олег Поліщук та його бізнес-партнер Сергій Гаврилко.

27 травня прокуратура Києво-Святошинського району визнала постраждалими журналістів антикорупційного проекту “Наші гроші” телеканалу ZIK Надію Бурдей та оператора Максима Шелеста, на яких 28 квітня було здійснено напад біля будинку родини вже екс-заступника міністра МВС Сергія Чеботаря.

7 лютого 2018 року журналістка програми антикорупційних розслідувань “Наші гроші” Надія Бурдей дізналася під час судового засідання про закриття кримінального провадження щодо нападу на їхню знімальну групу зятя заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря у 2015 році.

14 лютого 2018 року журналісти програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” подали до Києво-Святошинського суду апеляційну скаргу у справі щодо нападу і грабежу знімальної групи зятем заступника міністра МВС Сергія Чеботаря влітку 2015 року біля будинку посадовця.

Олена Чуранова 
Liked the article?
Help us be even more cool!