ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На безриб'я: про що писати журналісту у святкові дні

06.02.2017, 17:50

Журналістам і їх допитливим читачам відомо – післясвяткові дні найбідніші на новини. Це особливо гостро відбивається на роботі авторів місцевих онлайн ЗМІ, які в ці дні перетворюються на хронічки кримінальних та напіввигаданих новин. Не претендуючи на унікальність чи універсальність методів створення новин у «дні тиші», автор цих рядків готовий ними поділитися.

Звісно, що спровокувала цей текст стрічка херсонських новин на початку 2017 року. Такої кількості кримінальних новин та опису трагічних випадків, що сталися із херсонцями різного рівня сп’яніння, важко було і уявити.

Так вже сталося, що сайт МОСТ, який я маю честь редагувати, протягом 4,5 років не публікує кримінальних новин, що значно ускладнює життя редакторам стрічки новин. Тому, як автор цієї концепції, традиційно на новорічні та різдвяні свята особисто працюю на стрічці.

У ці дні, зрозуміло, майже немає офіційних повідомлень, але їх дуже зручно замінити новинами, написаними на основі офіційних документів: розпоряджень голови ОДА або проектів рішень обласної чи міської рад. Як правило, під кінець року чиновники намагаються опублікувати ці документи.

Так, це можуть бути новини про створення чергової робочої групи чи перевірці чергового КП, але це будуть унікальні новини, що вигідно відрізнятимуться від зведень про втрати кінцівок любителями феєрверків.  Звісно, переробляти офіційні документи у новини робота не надто творча, але як показує досвід – це непогана альтернатива у дні тиші.

Не менш цікавим і корисним може бути Єдиний реєстр судових рішень, на який у вас не вистачало часу в звичайні дні. Як  правило, джерелами непоганих, як на безриб’я, новин можуть бути господарські справи. У парі з Єдиним реєстром фізичних та юридичних осіб, або системою аналітики Youcontrol.com.ua, ці дані можуть бути незамінними.

До речі, реєстр, а точніше зміни до нього, також можуть бути цікавими вашим читачам. Наприкінці року часто проводять зміни, очікуючи, що це залишиться непоміченим. Наприклад, у Херсоні нам вдалося першими повідомити про черговий кар’єрний зріст губернатора на футбольному фронті. І це невелике повідомлення про зміни керівництва Федерації футболу стало логічним завершенням історії про те, як голова Херсонської облдержадміністрації боровся за крісло голови обласної федерації футболу, яку ми розповідали читачам декілька місяців.

Ну і звісно держзакупівлі. Писати про держзакупівлі, особливо в останні два тижні грудня, – це одне задоволення для будь якого нелінивого журналіста. Цілі редакції занурюються з головою у останні стихійно-хаотичні розтранжирювання державних коштів, знаходячи на порталі Prozorro або в Є-data просто неймовірні закупівлі, що стає джерелом для публікацій не тільки у місцевих колег. Так, зранку 5 січня ми віднайшли дивне замовлення та гіпершвидке його виконання сценічних костюмів для кримських татар області, написали про це замітку, яка потім виросла у повноцінний матеріал, а колеги з 24 каналу навіть зняли повноцінний сюжет.

Звісно, великих розслідувань чи аналітичних матеріалів написати скоріш за все не вдасться, але якусь цікаву «фішку» для читачів редакції можуть вигадати. Так, ми щорічно інформуємо читачів про те, скільки коштів було витрачено на підготовку міст до новорічних свят. Так, поступово у нас зібралися матеріали по цінам на встановлення ялинок у Каховці та Херсоні, вартості салютів у Генічеську, шопок та подарунків, що, згідно зі  статистикою відвідування сайту, дійсно цікавить читачів.

Повірте, з 7 млрд гривень, які минулого року за 2 останні тижні потратили українські чиновники, вам вдасться знайти щось і в своєму місті. Звісно, що самостійно вам не вдасться перетворити свій сайт на декілька днів на аналог «Наших грошей», але ексклюзивні новини при такому алгоритмі роботи я вам гарантую. 

Текст: Сергій Нікітенко, регіональний представник ІМІ у Херсонській області, для сайту "МОСТ"

Скріншот: "24 канал"

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії. 

Liked the article?
Help us be even more cool!