ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Житомир: як поживають герої гучних журналістських розслідувань?

29.05.2017, 14:56

За минулих кілька років у Житомирі вийшло ряд гучних антикорупційних розслідувань. Їх героями ставали, як правило, чиновники керівних ланок із найрізноманітніших сфер - податкових і правоохоронних органів, військово-оборонної промисловості, освіти чи місцевого самоврядування.

 Екс-головна податківиця Житомирщини Лілія Куришко відкрила бізнес-таланти чоловіка

Недолюстрованим чиновником була виконуюча обов’язки начальника Головного управління Державної фіскальної служби області Лілія Куришко.

Служба має збирати податки, боротися з їх неплатниками і слідкувати за надходженнями у наш з вами спільний бюджет. Однак до податківиці виникло багато питань - звідки у держслужбовця шикарний автопарк, маєток під Житомиром та мільйонні заробітки чоловіка, який розкрив свій бізнес-талант саме після приходу дружини на посаду у 2014 році.

Численні місцеві підприємці звинувачували Лілію Куришко у причетності до схем протиправного відшкодування ПДВ, тиску на бізнес та корупційних діях.

У кінці серпня 2015 року Лілію Куришко відсторонили від виконання обов'язків начальника головного управління ДФС у Житомирській області. Екс-чиновниця намагалась поновитись через суд, а наразі навчає студентів ефективно адмініструвати податки у якості доцента Житомирського державного технологічного університету.

 Колишній заступник директора Житомирського бронетанкового заводу Сергій Лагута і розібрані бойові машини

Колишній заступник скандальновідомого директора заводу Сергія Бутенка пан Лагута опинився на лаві підсудних. У червні 2015 року наше журналістське розслідування про корупцію на Житомирському бронетанковому заводі дозволило зробити висновок, що численні схеми на заводі мають авторство директора - Сергія Бутенка. Але на паперах здебільшого стоять підписи  його заступника - Сергія Лагути.

Міністерство оборони тривалий час не досить прискіпливо перевіряло стан справ на підприємстві. Під кінець 2013 року пройшла перевірка, яка виявила розукомплектацію техніки до стану одного корпусу. Загальна сума нестачі - близько 11 млн грн.

Сергій Бутенко звільнений з посади, а заступник був заарештований 16 січня 2016 року.

Вже в грудні 2016 військова прокуратура завершила досудове розслідування і висунула підозру у заволодінні коштами держпідприємства на суму понад 23 млн грн

Можлива санкція - до 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

 Екс-начальник продбази ЗСУ Олександр Табенський і склад армійських харчів

Увечері 14 грудня 2015 року в їдальні Житомирського торговельно-економічного коледжу  виявили склад армійських сухпайків - 300 коробок з 1,5 тисячі пакетів. На харчах знайшли маркування військової частини Вінницької області.

Їдальню та підсобні приміщення, де зберігалися та продавалися сухпайки, орендує приватний підприємець, колишній начальник продовольчої бази ЗСУ Олександр Табенський.

Обшук у підприємця, як і подальше слідство, не знайшло доказів вини. Місцеві активісти пікетували військову прокуратуру, вимагаючи пришвидшити розгляд справи, але прокурори вважають, що підстав для оголошення підозри немає.

За рік розслідування поліція і військова прокуратура допитали понад 300 свідків, проведено 8 ревізій і 6 аудитів Міноборони, але відповісти, як сухі пайки опинилися у студентській їдальні, так і не змогли. Наразі Олександр Табенський вимагає повернути йому військове харчування.

 Звинувачення у зґвалтуванні, самогубство студентки та хабарі у медколеджі за директорства Володимира Клименюка

Історії з домаганнями директора до студенток, репресії проти учасників Євромайдану та неодноразові скарги на корупцію у закладі неабияк збурили громадськість Бердичева.

Через численні домагання Клименюка одна зі студенток покінчила життя самогубством, стверджують одногрупники та рідні загиблої. Ряд інших студенток підтвердили факти підвищеної уваги до них з боку директора.

Колишні працівники медколеджу заявляють, що викладачі половину з премій повертали керівництву готівкою. Також популярною є “благодійність” першокурсників у розмірі від 8 до 20 тисяч гривень.

Після самогубства студентки Володимир Клименюк майже рік провів на лікарняному, оформивши інвалідність.

У квітні 2017 року Житомирська обласна рада все ж спромоглась звільнити директора медколеджу, однак нове керівництво у навчальний заклад фізично не пускають, а справа із звільненням у суді.

****

Всі ці історії об’єднує одна приставка - “екс”. Більшість згаданих посадовців позбулись посад не в останню чергу завдяки гучним журналістським розслідуванням та подальшому тиску громадськості. Однак звільнення із посади поки що залишається найвищою мірою відповідальності героїв матеріалів журналістів-розслідувачів.

Текст: Влад Пучич, Житомир, для сайту "Житомир.інфо".

Вхідне фото: скріншот з відео представлення заступником голови Житомирської обласної ради Максимом Вілівчуком трудовому колективу Бердичівського медичного коледжу нового директора. Праворуч екс-директор Володимир Клименюк.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Посольства США

P.S. Після публікації даного блогу надійшла інформація, що 23 травня був представлений новий керівник Бердичівського медколеджу В'ячеслав Шевченко, а 26 травня підписано наказ про звільнення Володимира Клименюка із закладу.

Liked the article?
Help us be even more cool!