ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хто впливає на ЗМІ Дніпра?

27.04.2017, 17:16

Кожному олігарху про крихітці

Поділили телеканали

Дніпро, мабуть, єдине місто крім Києва, де існують свої локальні медіа великих відомих олігархів. При чому усіх разом, на відміну від Донбасу.

11 канал” (ДП ТРК “Стерх”) кінцевими власниками через дискретні трасти має власників StarLightMedia та холдингу “Інтерпайп” Олену та Віктора Пінчуків.

Кінцевими власниками “9 каналу” (“Приват ТБ Дніпро”) в рівній мірі є Ігор Коломойський та його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов (по 50%).

34 канал” (ПрАТ “ТСД”) на 68% належить Рінату Ахметову через структури холдингу СКМ, і на 32% належить територіальній громаді міста Дніпра.

Ці дані абсолютно не відрізняються від показників дослідження ІМІ 2015 року, але завдяки закону про прозорість медіавласності знайти точні дані стало набагато швидше.

51 канал” разом із обласним радіо є складовими Дніпропетровської дирекції ПАТ “НСТУ” - державного суспільного мовника.

Локальні цікавинки

Якщо говорити про суто місцеві радіостанції, то відомо про одну таку - “Радіо Мікс”. За даними реєстру юридичних осіб, вона має кількох кінцевих бенефіціарів. Крім керівника радіо Дмитра Запащикова, частиною радіостанції володіють Дмитро Мішалов, Михайло Тульчинський та Лариса Флакс. Трьох останніх осіб поєднує спільна частка у ТОВ “Майстер-Буд”.

Дмитро Мішалов - батько В’ячеслава Мішалова, бізнесмена (переважно у сфері телекомунікацій), а також секретаря Дніпровської міської ради, обраного від “Самопомочі”. З Мішаловим раніше пов’язували міський сайт gorod.dp.ua. Зараз цей ресурс офіційно входить до холдингу “Сегодня” Ріната Ахметова.

Із Самопоміччю у Дніпрі асоціюють онлайн-ЗМІ “Забеба” (zabeba.li). Медіа має свій прес-центр, і не приховує, що його засновником є Сергій Шишкін. Він також балотувався до місцевої ради від “Самопомочі”, як і редакторка сайту Ольга Палій.

У другій половині минулого року активізувався сайт “Інформатор” - видання оновило дизайн та почало буквально вриватися у стрічки соцмереж із репортажами та власними повідомленнями з місця подій. На момент підготовки цього матеріалу було відомо, що редагувала сайт Юлія Север'янова. Вона раніше співпрацювала із “Забебою” як авторка. Тож виникало відчуття, що ресурси пов'язані. Але вагомих підстав це стверджувати не було. Після публікації цього матеріалу з регіональною представницею ІМІ зв'язалася редакторка "Забеби" Ольга Палій, яка повідомила що Север'янова уже кілька місяців не є редакторкою сайту, а тепер цю місію виконує Дар'я Калиновська. На самому ж сайті "Інформатор" даних про редактора досі немає.

Цікаво, що юридична особа-власник сайту відомий секретарю Дніпровської міськради В'ячеславу Мішалову. Це можна побачити у реєстрі судових рішень, де пан Мішалов позивається до ТОВ "Пінет" як власника сайту Zabeba.li. Судячи з реєстру судових рішень, встановити власника цього сайту так швидко вдалося не всім. Що ж до самого ТОВ “Пінет”, то його засновником і власником у держреєстрі вказаний Сергій Шишкін.

З пресою все сутужніше

Газета “Дніпро Вечірній” заснована та видається ТОВ “Юридична фірма “Правник”. Ця фірма належить чотирьом особам, серед яких екс-нардеп від БЮТ Михайло Соколов. І хоча він досить тривалий час не бере участі у політичному житті Дніпра та регіону, втім у виборчий час подекуди відчувається вплив власника на узгодження питань розміщення політичної реклами.

Засновником газети “Горожанин” вказано ТОВ “Гамма консалтинг”, створену братами Андрієм та Костянтином Симоненками - синами лідера колишньої КПУ Петра Симоненка.

Газета “Вісті Придніпров’я”, колись заснована Дніпропетровською облдержадміністрацією, нині в засновниках має ТОВ “Вісті Придніпров’я”. У складі засновників юрособи газети - головний редактор Олексій Ковальчук, а також Олександр Приходько і Дмитро Васенко. Останні двоє є співзасновниками ТОВ “Дніпропетровська обласна спілка журналістів”.

Газета обласної ради “Зоря” була налаштована на роздержавлення. Але депутати і керівництво обласної ради не захотіли виходити зі складу засновників. Коли конфлікт став публічним, головну редакторку газети Ксенію Зайцеву відсторонили від роботи, призначили службове розслідування, а згодом і звільнили. Очолив редакцію відомий журналіст і донедавна член Наглядової ради “Зорі” Андрій Богатирьов. Конфліктність ситуації пояснювали неефективним менеджментом та непрозорою діяльністю комунальної газети під час управління областю представниками “Партії регіонів”. Як би там не було, а керівництво видання змінили і питання про роздержавлення наразі не стоїть. Видання лишається підконтрольне облраді, в керівництві якої представники БПП, “Батьківщини” та партії “Відродження” (як і партія “Укроп” вважається проектом Ігоря Коломойського).

Ще одна зміна влади відбулася у комунальній газеті “Наше місто”, заснованій Дніпровською міською радою. Керівництво видання змінили без жодних скандалів, адже газета була геть непомітна на ринку. Це відбулося наприкінці 2015 року, саме після місцевих виборів. До управління виданням прийшли редактори та піарники, котрі займалися виборчою кампанією міського голови - Тетяна Валігурська та Борис Брагінський. Видання стало дуже помітним на ринку, його якість змінилася на краще, але медіа продовжує виконувати роль піар-служби міської влади.

Онлайн-баталії

На противагу ресурсам, що контролюються командою міського голови або лояльні до нього, “Дніпропетровська панорама” (dnpr.com.ua), “Дніпроград” (dniprograd.org), нещодавно з’явився новий сайт “49000” (49000.com.ua).

Видання має явно опозиційну до міського голови Бориса Філатова подачу, тому появу сайту пов’язують із його опонентом, а раніше компаньйоном Дмитром Погребовим.

“Дніпропетровську панораму” та “Дніпроград” навпаки пов’язують із місцевим осередком “Укропу”. Обидві редакції розміщені у будівлі, де розташовувався виборчий штаб партії.

Попри наявність протилежних полюсів у медіаполі, існують відносно неангажовані ресурси. Видання “Бюро UA” засноване журналісткою Ольгою Юдіною, присвячене суто розслідувальній журналістиці і фінансується за рахунок донорів.

Топові міські портали також зберігають відносний нейтралітет. Сайт міста Дніпра 056 (056.ua) - регіональне представництво мережі  City Sites. На власника сайту - Федора Жукова - вказує й те, що домен 056.ua зареєстрований на його ім’я.

Ще один популярний портал “Вгороде” (dp.vgorode.ua) належить до всеукраїнського холдингу UMH, яку пов’язують із Сергієм Курченком. Але оскільки портал переважно пише про надзвичайні новини та розваги, то політичний вплив на новинній стрічці не відчувається. 

Підготувала Зоя Красовська, Інститут масової інформації

Матеріал підготовано за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).
 
Liked the article?
Help us be even more cool!