ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Башта розбрату

18.05.2017, 13:07

Працівники регіонального телеканалу “Капри-ТВ” (м. Покровськ Донецької області) скаржаться на тиск та погрози з боку містян при виконанні ними професійних обов’язків. Також на зайву, як на їх погляд, цікавість до телеканалу збоку СБУ,  та головне на те, що в них вже з лютого немає постачання електрики: “ДТЕК Донецьколбенерго”, який є монополістом, “відрубив” електрику ще шостого лютого, зробив це без письмового попередження, а місцева влада ігнорує проблему.

Вже 14 лютого датовано листа, в якому СБУ звертається до директора “Капри-ТВ” Віктора Прилепського, в якому просять надати доступ до обладнання лейтенантам служби безпеки Алчіну та Влащенко. Мета візиту із розмитим формулюванням –

задля забезпечення державної безпеки”.

В той же час у відключенні ТБ від енергопостачання кримінального складу слідчі СБУ не виявили. Про це вони повідомляють “Капри-ТВ” у листі та рекомендують звернутися до господарчого суду зі скаргою на дії “ДТЕК Донецькобленерго”.

Додатково роз’яснюємо, що відповідно до статті 303 КК України Ви маєте право на оскарження дій слідчого або його бездіяльності”.

Головна причина усіх бід та проблем, на яку грішать телевізійники, – це обладнання, що призначене для глушіння супутникового та аналогового сигналів з тимчасово неконтрольованих територій Донецької області. Спеціальне обладнання телеканал погодився встановити на свою приватну телевізійну башту, спираючись на державну програму. Це сталося ще у квітні 2016 року.

Покровською міською радою у березні 2016 р. прийнята регіональна програма “Інформаційна безпека Донецької області на 2016-2020 роки”, згідно якої учасниками є 17 міських рад та райдержадміністрацій. Варто зазначити, що одразу мало хто погодився брати участь у програмі, однак завдяки зусиллям співробітників центрального управління СБУ дехто змінив свою думку”, – каже представниця телеканалу та його головний бухгалтер Ольга Ковальова.

Представники Донецької обласної військово-цивільної адміністрації ніякої проблеми у відключенні каналу від електропостачання не побачили. Працівники каналу, в свою чергу, відчули в цьому політичний підтекст та заангажованість обласної влади.

В цей складний для Держави час наше підприємство, незважаючи на опір, який чиниться з боку невстановлених осіб, дії яких спрямовані на перешкоджання законній діяльності телебачення, продовжує працювати та освітлювати події в зоні АТО та в Україні в цілому. За постійних перебоїв транслювання українських телеканалів на території мовлення Капри-ТВ (розташоване в зоні АТО) надає чи не єдину можливість місцевому населенню (в т.ч. на тимчасово окупованій території) оперативно дізнаватися про достовірні новини. Тому припинення електропостачання без наявних на те підстав Капри-ТВ розцінює як дії, пов’язані із розробкою (виконанням) проекту ФСБ РФ у сфері інформаційної війни та свідомою підтримкою сепаратизму. Оскільки такі дії спрямовані на перешкоджання професійної журналістської діяльності співробітників, а також припинення роботи нашого каналу, який, зокрема, транслює і 5 канал”, – пишуть телевізійники у своєму листі, що його адресовано державним діячам та чиновникам.

Особливо важливим моментом слід відзначити той факт, що “Капри-ТВ” транслює і на значну частину окупованої території.

Нам відомо, що у Києві звітують про відмову “Капри-ТВ” від виконання програми по інформаційній безпеці, що не є дійсністю. Ми ніколи не заявляли про відмову, а, навпаки, на всіх рівнях влади Віктор Прилепський, директор ТБ, пропонував використати власну 99-метрову телевежу у Покровську в цілях інформаційної безпеки України. До того ж за участю держави можливо посилити потужність передавача і антени, що збільшить зону впевненого покриття до 80 – 100 км. На нашу думку, будування нової телевежі у Покровську не є доцільним, оскільки є 99-метрова телевежа, яку можна або використовувати, або придбати, і це в рази зекономить бюджетні кошти”.

Як запевнило керівництво “Капри-ТВ”, обладнання працює і зараз (цифрове мовлення перекривається 100%, аналогове – до 21 ТВК, все, що вище, і метровий діапазон – обладнання відсутнє).

Саме через наявність заборгованості за електроенергію, яка використовується обладнанням, ДТЕК у м. Покровську припинив електропостачання. Станом на 07.02.2017 існує заборгованість за електроенергію по програмі близько 126 500 грн. Але зі слів Ольги Ковальової, головного бухгалтера “Капри-ТВ”, виникла вона через те, що обласна влада так і не вирішила, хто ж є розпорядником цих грошей?

Наразі на виконання цієї державної програми на рахунок Покровської міськради переказано близько 2 млн грн. Однак зі слів секретаря Покровської міськради Ірини Сущенко, “…заступники Павла Жебрівського ([Євген] Вілінський і [Віктор] Ремський) заборонили використання коштів по цій програмі, мотивуючи, що це не державницький підхід. Програму закрити, кошти перерахувати”.

Але у частини місцевої громади довіри до замів Жебрівського немає, не довіряють йому і робітники “Капри-ТВ”. Слід зазначити, що Віктор Ремський прославився не в кращому сенсі цього слова. Свого часу його призначення на цю посаду викликало обурення патріотичної частини громади. Адже за інформацією ЗМІ, а саме “Радіо Свобода” від 21 березня 2013 року, Ремський фігурував у скандальній фальсифікованій справі батька та сина – Павличенків.

“Капри-ТВ” неодноразово пропонувало ДТЕК у м. Покровську укласти договір на поставку електроенергії по програмі та здійснити оплату, однак представники монополіста висунули заздалегідь неприйнятні умови. Наприклад, додаткову оплату реактивної електроенергії (нібито це працює завод чи шахта) та додаткове фінансування розробки технічних умов вартістю до 80 тис. грн.

Листи із роз’ясненням ситуації, скаргами та запитом вирішити цю проблему телевізійники писали на ім’я президента Петра Порошенка, прем’єра Володимира Гройсмана, губернатора Жебрівського, ситуація від цього не змінилося – електрики досі немає.

Позитивну відповідь “Капри-ТВ” отримало лише від НКРЕ. Договір розірвано в односторонньому порядку, а це суперечить чинному законодавству, враховуючи, що договір не було розірвано у встановленому порядку, – він є чинним.

Тому ПАТ ДТЕК Донецькобленерго” має терміново привести свої дії по відношенню до споживача у відповідність чинного законодавства України шляхом безоплатного відновлення постачання електричної енергії споживачу, про що протягом тижня повідомити НКРЕКП”, – цитата з листа-відповіді від члена НКРЕ В. Морозової, що його датовано 24 березня 2017 року.

Розірвання господарських договорів за законом має відбуватися або за згодою сторін, або через суд.

На днях має відбутися судове засідання, але у минулі рази представники ДТЕК не з’являлися до зали суду. Ми чекаємо на них, але як воно буде, не знаємо. Ми вже майже 5 місяців працюємо на портативному генераторі, і не хочемо звикати до цього”.

Текст: Юлія Гаркуша-Галко, регіональна представниця ІМІ у Донецькій області, для сайту "Громадське Приазов'я"

Вхідне фото: звідси.  

Матеріал підготовлено в рамках проекту “Мережа медіа-спостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Посольства США.

Liked the article?
Help us be even more cool!